Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Přírodní léčiva - základy farmakognosie (LRR / PLZF)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu LRR / PLZF - Přírodní léčiva - základy farmakognosie, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Historie farmakognosieZákladní pojmy - lék, léčivá látka, léčivý přípravek, lékopisná droga, názvosloví a členění drog, účinná a balastní látka, apod.Přehled vybraných rostlinných a živočišné drogy - sacharidy, glykosidy, silice, alkaloidy, lipidy, AMK, peptidy, proteiny, enzymyZpracování a způsoby izolace látek z přírodního materiálu - vzorkování, homogenizace, extrakce, chromatografie, atd.Práce s lékopisemMakroskopie drog - cvičení

Získané způsobilosti

Studenti by měli po absolvování kurzu ovládat základní pojmy a členění drog používané ve farmakognosii. U vybraných drog by měli znát obsahové látky, účinky a možnosti použití. Dále by měli získat přehled o nejběžnějších způsobech zpracování drog a izolaci účinných látek. Součástí předmětu je rovněž rozbor vybraných čajových směsí a makroskopické poznávání drog.

Literatura

Moravcová J.:. Biologicky aktivní přírodní látky, Praha 2006. Český lékopis (poslední platné vydání), Grada, Praha. Jahodář L.:. Farmakobotanika, Karolinum, Praha 2009. Hubík J., Dušek J., Spilková J.:. Farmakognosie. Díl 1, Obecná část a primární látky, SPN, Praha 1989. Bílková K., Králová B.:. Izolace biomakromolekul, Praha-VŠChT 1997. Jahodář L.:. Léčivé rostliny v současné medicíně, Havlíček Brain Team, Praha 2010.

Požadavky

70% úspěšnost u kolokvia

Garant

PharmDr. Lubor Urbánek, Ph.D.

Vyučující

PharmDr. Lubor Urbánek, Ph.D.