Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Polni pokusnictví (LRR / POPOK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu LRR / POPOK - Polni pokusnictví, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Biologické testy na rostlinách (šlechtění, aplikace pesticidů, stimulátorů apod.) jsou po ukončení základního výzkumu navazující formou testování rostlin v podmínkách, které jsou vystaveny vlivu prostředí (srážky, sluneční záření, choroby, škůdci, půdní podmínky, teplota a další). Cílem předmětu je naučit studenty základy správného provedení polních experimentů, aby jejich výsledek co nejvíce koreloval s následnou pěstitelskou praxí. Právě cílem polních pokusů je vytvořit optimální metodu testování rostlin v randomizovaných pokusech s následným statistickým vyhodnocením se stanovením hladin průkaznosti. Obsahem předmětu jsou mikroparcelní, maloparcelní a poloprovozní pokusy na kulturních rostlinách, metody vedení těchto pokusů a požadavky na sběr biometrických dat a jejich správné vyhodnocení. Studenti si v rámci předmětu Polní pokusnictví budou mít možnost prakticky vyzkoušet ošetřování pokusů, sběr biometrických dat a možnosti jejich zpracování a interpretace, včetně přípravy závěrečných zpráv z pokusů. Tyto znalosti jsou v současnosti u zaměstnanců velmi ceněny mnoha společnostmi zabývajícími se šlechtěním a testováním přípravků na ochranu rostlin včetně hnojiv.

Získané způsobilosti

Teoretické znalosti a praktické zkušenosti z polních experimentů polních plodin, znalosti založení, vedení pokusu a sběru biometrických dat, metody statistického zpracování a formy interpretace výsledků. Absolventi po absolvování tohoto předmětu mohou nalézt větší uplatnění na trhu práce.

Literatura

Stan Gibilisco, 2009. - Statistika bez předchozích znalostí. Jozef Chajdiak, 2013. - Štatistika jednoducho v exceli.

Požadavky

V rozsahu přednášeného učiva a praktických terénních cvičení v areálu UP v Holici.

Vyučující

Ing. Radoslav Koprna, Ph.D.