Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Signální dráhy a transport přes membrány (LRR / SIGDT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu LRR / SIGDT - Signální dráhy a transport přes membrány, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Témata přednášek:1. Membránová a cytoskeletální organizace buňky. Kompartmentace buňky. Molekulární struktura biomembrán - složky, jejich uspořádání a funkce.2. Membránový přenos - difuse prostá a usnadněná, pasivní a aktivní transport.3. Iontové kanály.4. Iontové kanály a signalizace v nervových buňkách.5. Měchýřkový transport. Endocytóza a exocytóza, fagocytóza.6. Komunikace mezi buňkami.7. G-proteiny, receptory s enzymovou aktivitou.8. Membránové a nukleární receptory.9. Přenos informace do jádra (kinázová soustava). Mitogeny aktivované kinázy, signalizační kaskády.10. Interakce signálních drah. Srovnání analogických signálních drah u rostlin a živočichů.11. Metody studia membránových transportních systémů.

Získané způsobilosti

Po absolvování kurzu by student měl být schopen:- Popsat strukturu buněčné membrány a cytoskeletu, strukturu buňky a molekulární složení a funkci biomembrán.- Vysvětlit membránový transport, iontové kanály, měchýřkový transport.- Vysvětlit mechanismy mezibuněčné komunikace, membránové a jaderné receptory, interakce mezi signálními dráhami.- Srovnat analogické signální dráhy u zvířat a rostlin. - Popsat metody studia signálních drah.- Navrhnout design experimentů signálních drah uvnitř buňky.- Napsat zprávu o výsledcích a diskutovat výsledky. - Zhodnotit kriticky vědecké články.

Literatura

Alberts, B., Bray, D., Johnson, A., Lewis, J., Raff, M., Roberts, K., Walter, P. Základy buněčné biologie. Espero Publishing, Ústi nad Labem, 2000.

Požadavky

účast, prezentace odborného článku na vybrané téma, úspěšné složení ústního kolokvia

Garant

Mgr. Lukáš Spíchal, Ph.D.prof. Ing. Miroslav Strnad, CSc., DSc.

Vyučující

Mgr. Lukáš Spíchal, Ph.D.