Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Molekulární a buněčná biologie (LRR / SZZ02)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu LRR / SZZ02 - Molekulární a buněčná biologie, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvod do studia buněčné biologie: historie, termodynamika, evoluce. Buňka, chemické složení buňky. Získávání energie, katalýza, biosyntéza, energetika. Struktura a funkce proteinů. Od DNA k proteinům a degradace proteinů. Chromozómy, regulace genů, genetická rozmanitost. Struktura membrán, přenos látek přes membrány. Energie z mitochondrie a chloroplastu. Vnitrobuněčné oddíly, transport, cytoskelet. Buněčné dělení a jeho kontrola. Komunikace mezi buňkami, tkáně. Inhibitory proteazomu: buněčná biologie v Drug Discovery.

Získané způsobilosti

Znát a vysvělit: Membránový a cytoskeletální princip funkční organizace buňky. Prokaryotická a eukaryotická buňka, rostlinná a živočišná buňka. Kompartmentace buňky. Buněčné organely. Buněčné povrchy a mezibuněčná komunikace. Intercelulární struktury. Buněčný transport. Buněčný cyklus a jeho kontrola, reprodukce buňky, mechanismy gametogeneze. Ontogeneze a fylogeneze buněčných struktur, programovaná smrt buňky. Informační makromolekuly. Struktura, funkce a význam nukleových kyselin a proteinů. Replikace DNA, její mechanismus a regulace. Transkripce a translace - syntéza proteinů, genetický kód. Transkripční a translační regulace. Klasifikace prokaryotního a eukaryotního genomu. Metody mapování genomu. Hybridizace nukleových kyselin. Klonování DNA. Rekombinantní DNA a genové inženýrství. Biotechnologie.

Požadavky

Státní závěrečná zkouška.

Garant

prof. RNDr. Milan Navrátil, CSc.