Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Proteomika, genomika a klonování (LRR / SZZ07)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu LRR / SZZ07 - Proteomika, genomika a klonování, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Základní pojmy z oblasti separace proteinů (elektroforéza, chromatografie), hmotnostní spektrometrie, zpracování obrazu, využívání genových a proteinových databází. Význam expresní, diferenční a funkční proteomiky. Technologie proteomiky, aplikace. Identifikace a charakterizace proteinů v proteomice. Částečná separace proteinových směsí. Obecné principy hmotnostní spektrometrie. Ionizační techniky využívané v proteomice. Peptidové mapování, sekvenční analýza peptidů. Identifikace proteinů vyhledáváním v databázích. Kvantitativní analýza v proteomice. Klinická proteomika. Genomy prokaryot a eukaryot Typy sekvencí DNA. Genetické mapování. Molekulární markery. Fyzické mapování. Knihovny DNA. Sekvenování genomů. Bioinformatika. Izolace genů. Určování funkce genů. Srovnávací genomika. Interakce protein-DNA. Funkční genomika. Transkripce. Syntéza a modifikace RNA. Proteosyntéza. Regulace genové exprese. Replikace genomu. Mutace. Rekombinace. Evoluce genomů. Fylogenetická analýza na úrovni genomů. Genetická informace subbuněčných organismů. Replikační a reprodukční strategie virů a viroidů. Izolace nukleových kyselin. Sekvenování DNA. Hybridizace nukleových kyselin. Polymerázová řetězová reakce. Klonování DNA. Rekombinantní molekuly DNA. Klonovací a expresní vektory. Genové knihovny. Restrikční analýza. Restrikční mapy. Cílená mutageneze. Strategie detekce a identifikace genetických markerů. Explantátové kultury. Androgeneze a gynogeneze. Protoplastové kultury, somatická hybridizace. Regenerace in vitro. Somatoklonální a gametoklonální variabilita. Transformace rostlinný buněk pomocí bakterií Agrobacterium. Mikropojektilový přenos DNA. Vektory pro transformaci. Transgeny pro toxické proteiny a pro toleranci k herbicidům. Transgeny pro rezistenci k virům. Rizika použití jednotlivých typů transgenů. Inzerční mutageneze. Inzerce transgenu do hostitelského genomu. Aktivita transgenů. Zásady práce s genově manipulovanými organismy. Regulace použití transgenních organismů.

Získané způsobilosti

Znát a vysvětlit: Základní pojmy z oblasti separace proteinů (elektroforéza, chromatografie), hmotnostní spektrometrie, zpracování obrazu, využívání genových a proteinových databází. Význam expresní, diferenční a funkční proteomiky. Technologie proteomiky, aplikace. Identifikace a charakterizace proteinů v proteomice. Částečná separace proteinových směsí. Obecné principy hmotnostní spektrometrie. Ionizační techniky využívané v proteomice. Peptidové mapování, sekvenční analýza peptidů. Identifikace proteinů vyhledáváním v databázích. Kvantitativní analýza v proteomice. Klinická proteomika. Genomy prokaryot a eukaryot Typy sekvencí DNA. Genetické mapování. Molekulární markery. Fyzické mapování. Knihovny DNA. Sekvenování genomů. Bioinformatika. Izolace genů. Určování funkce genů. Srovnávací genomika. Interakce protein-DNA. Funkční genomika. Transkripce. Syntéza a modifikace RNA. Proteosyntéza. Regulace genové exprese. Replikace genomu. Mutace. Rekombinace. Evoluce genomů. Fylogenetická analýza na úrovni genomů. Genetická informace subbuněčných organismů. Replikační a reprodukční strategie virů a viroidů. Izolace nukleových kyselin. Sekvenování DNA. Hybridizace nukleových kyselin. Polymerázová řetězová reakce. Klonování DNA. Rekombinantní molekuly DNA. Klonovací a expresní vektory. Genové knihovny. Restrikční analýza. Restrikční mapy. Cílená mutageneze. Strategie detekce a identifikace genetických markerů. Explantátové kultury. Androgeneze a gynogeneze. Protoplastové kultury, somatická hybridizace. Regenerace in vitro. Somatoklonální a gametoklonální variabilita. Transformace rostlinný buněk pomocí bakterií Agrobacterium. Mikropojektilový přenos DNA. Vektory pro transformaci. Transgeny pro toxické proteiny a pro toleranci k herbicidům. Transgeny pro rezistenci k virům. Rizika použití jednotlivých typů transgenů. Inzerční mutageneze. Inzerce transgenu do hostitelského genomu. Aktivita transgenů. Zásady práce s genově manipulovanými organismy. Regulace použití transgenních organismů.

Literatura

Westermeier, R., Naven, T. Proteomics in practice. A laboratory manual of proteome analysis. Wiley-VCH, Weinheim, Germany, 2002. ISBN 3-527-30354-5.

Požadavky

Požadavkem je prokázat na základě teoretického i praktického studia znalosti a schopnost orientace v problematice zkoušeného oboru.

Garant

Mgr. René Lenobel, Ph.D.