Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do klinické farmakol. a toxikologie (LRR / UKFT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu LRR / UKFT - Úvod do klinické farmakol. a toxikologie, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod - historie a současné postavení oboru klinická farmakologie, definice základních pojmů farmakologie.2. Osud léčiva v organismu - absorpce, distribuce, galenické formy, biotransformace, eliminace, exkrece.3. Farmakokinetika a farmakodynamika.4. Strategie terapeutického monitorování léčiv (TDM).5. Mezilékové interakce, farmakogenomika.6. Základní skupiny léčiv významných z hlediska TDM. Kazuistiky TDM.7. Analytické možnosti a potřeby TDM, strategie vývoje analytických metod TDM. Řízení jakosti.8. Historie a současné postavení oboru klinická toxikologie, definice základních pojmů toxikologie. Principy toxického působení látek na organismus.9. Omamné a psychotropní látky - přehled. Vznik a typy závislostí.10. Toxikologie těkavých látek - alkohol, toluen, ethylenglykol apod.11. Cannabinoidy, budivé aminy a kokain. Opiáty a barbituráty.12. Benzodiazepiny, tricyklická antidepresiva, fenothiaziny a jiná antipsychotika. Ostatní vybrané omamné a psychotropní látky - muscarin, psilocin, psilocibin, ketamin, ?-hydroxybutyrát apod.13. Průmyslová toxikologie a vybrané aspekty pracovního lékařství. Forenzní toxikologie a vybraná legislativa.14. Toxikologické kazuistiky. Organizace klinicko-toxikologické a forenzní služby v ČR.

Získané způsobilosti

Student získá absolvováním předmětu stručný přehled o významu, obsahu a organizaci oborů klinické farmakologie a klinické toxikologie.

Literatura

Burton, M.E., Shaw, L.M., Schentag, J.J., Ewans, W.E. Applied Pharmacokinetics and Pharmacodynamics: Principles of Therapeutic Drug Monitoring. Lippincott Williams & Wilkins New York, 2004. Moffat, A.C., Osselton, M.D. a Widdop, B. Clarke s Analysis of Drugs and Poisons. Pharmaceutical Press, Philadelphia, 2004. Baselt, R.C. Disposition of Toxic Drugs and Chemicals in Man. 6th ed. Biomedical Publications, Foster City, California, 2002. Dostálek, M. Farmakokinetika. Grada Publishing, Praha, 2006. Lüllmann, H., Mohr, K., Wehling, M. Farmakologie a toxikologie. Grada Publishing, Praha, 2002. Balíková, M. Forenzní a klinická toxikologie. Galén Praha, 2004. Perlík, F. Klinická farmakologie v praxi. Triton, Praha, 1999. Katzung B. G. Základní a klinická farmakologie. H&H, 2006. Prokeš, J. Základy toxikologie. Obecná toxikologie a ekotoxikologie. Galén, Praha, 2005.

Požadavky

60% úspěšnost v testu

Garant

RNDr. Tomáš Gucký, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Tomáš Gucký, Ph.D.