Předmět Výživa člověka a dietetika (LRR / VCD)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu LRR / VCD - Výživa člověka a dietetika, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Obsah
Význam výživy. Základní složky výživy.Anatomie a fyziologie trávicí soustavy.Energetická bilance. Energetický příjem a výdej. Bazální metabolismus. Metabolismus základních živin (sacharidy, bílkoviny, tuky).Minerální a stopové prvky ve výživě, regulace vody v těle a pitný režim.Vitamíny - rozdělení, zdroj, vstřebávání, význam pro organismus.Funkční potraviny, potravinové doplňky a základní skupiny nutraceutik.Biologická dostupnost, degradace a mechanismus účinku nutraceutik.Metody stanovení antioxidačních vlastností potravin.Biopotraviny, vnější (extrinsic) a vnitřní (intrinsic) determinanty kvality.Vliv post-produkčních technologií na nutriční hodnotu potravin a obsah chemoprotektivních látek.Produkce geneticky modifikovaných potravin, možnosti využití v praxi a etické hledisko.Potravinová aditiva.Alternativní zdroje výživy.Současná a připravovaná legislativa v oblasti potravin.
Získané způsobilosti
Znalost z oblasti výživy člověka a dietetiky. Znalosti posluchačů základních poznatků o racionálním přístupu k výživě člověka. V rámci přednášek jsou diskutovány vnitřní faktory a specifické stavy ovlivňující výživu, dále základní složky výživy a jejich fyziologické funkce a vnější faktory ovlivňující výživu lidského organismu.
Literatura
Havlick, H.D. Functional foods: science or marketing?. JANA 9 (4), 2001. Lotter, D. Organic Agriculture. Journal of Sustainable Agriculture 21(4), 2003. Houston, M.C. The role of antioxidants in the prevention and treatment of coronary artery disease. JANA 17 (6), 2003. Fořt, P. Výživa pro dokonalou kondici a zdraví. Grada Publishing, Praha, 2004. ISBN 80-247-1057-9.Pánek, J. Základy výživy. Svoboda servis, Praha, 2002. ISBN 80-86320-23-5.
Požadavky
75% úspěšnost u písemného testu
Garant
RNDr. Marek Zatloukal, Ph.D.
Vyučující
Mgr. Jiří Grúz, Ph.D.RNDr. Marek Zatloukal, Ph.D.