Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vybrané kapitoly z biogerontologie (LRR / VKB)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu LRR / VKB - Vybrané kapitoly z biogerontologie, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Stárnutí a délka života.Evoluce stárnutí.Teorie stárnutí.Stárnutí na úrovni biomolekul.Stárnutí na úrovni buněk. Buněčná senescence. In vitro modely.Stárnutí na úrovni tkání a orgánů.Nemoci stáří.Biologie a stárnutí kůže.Stress. Poškození a jeho reparace.Možnosti intervence proti stárnutí. Hormesis.Genetika dlouhověkosti a stárnutí. Stárnutí populací.Modelové organismy.

Získané způsobilosti

Schopnost popsat a vysvětlit změny probíhající v průběhu stárnutí na úrovni molekul/buněk/tkání/orgánů/organismů/populací.

Literatura

Suresh Rattan. Biogerontology - Compendium to accompany a lecture course on the biology of ageing. 2009. Edward J. Masoro, Steven N. Austad (eds.). Handbook of the Biology of Aging. Academic Press, 2010. ISBN 012378638X.Suresh Rattan, Peter Kristensen, Brian F. C. Clark (eds.). Understanding and Modulating Aging. Annals of the New York Academy of Sciences, 2006. ISBN 1573315990.

Požadavky

Kolokvium - diskuze o 2 vybraných tématech

Garant

Mgr. Jiří Voller, Ph.D.

Vyučující

doc. RNDr. Martin Fellner, Ph.D.Mgr. Jiří Voller, Ph.D.