Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Antropologie (MRS / ANTRO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MRS / ANTRO - Antropologie, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Kulturní a sociální antropologie studuje kulturu člověka jako souhrn všech specifických, negenetických jevů. Zabývá se vznikem a vývojem lidských kultur, rozvíjí globální pojetí kultury jako specificky lidského adaptačního mechanismu, včetně jeho struktury a dynamiky. Studuje člověka jako člena určité kultury, věnuje pozornost lidskému chování a vývoji společnosti. Klade velký důraz na chápání konkrétní kultury ze zorného úhlu kultury jiné, stejně jako popisu skutečnosti z pohledu zkoumaného nebo zkoumaných. Zdůrazňuje význam společenských hodnot, institucí a zvyků v kontextu sociální struktury.Sylabus přednášek:1. Biologické kořeny kultury, evoluce vnitřní a vnější informace.2. Lidské chování a vývoj společnosti, sociální selekce, sociální rozdílnost, jazyk a sociálníplasticita.3. Přehled historického vývoje zabezpečování potravy. Sociokulturní adaptace k lovu a sběru,rozvoj zemědělství, biologická rizika zemědělské výroby.4. Adaptační změny ("představa obecného dobra"), mezilidské vztahy, rodičovství lovců asběračů a zemědělské společnosti.5. Technoantropocenózy, vznik měst, písma, psychologické a biologické změny obyvatelměst.6. Vnímání a změněné stavy vědomí, drogy, meditace.7. Paměť, agresivita (krátkodobá agrese, promyšlená dlouhodobá agrese, vnitrodruhováagrese).8. Kulturní stereotypy, intersexuální rozdíly v sociálním chování.9. Náboženství.10. Kultura jako předmět kulturologického výzkumu - generická kultura, kultura v čase aprostoru, kultura jako determinanta osobnosti člověka.11. Sociální stratifikace, životní role a životní dráha, kulturní a sociální typologie člověka.12. Výzkum v oblasti migrace, integrace menšin a přistěhovalců, prevence xenofobie,fundamentalismu a rasismu.

Získané způsobilosti

Pochopit kulturní a sociální antropologii jako vědu a kultuře člověka

Literatura

Budil I. T. Mýtus, jazyk a kulturní antropologie. Praha Triton, 2003. ISBN 80-7254-321-0.Eriksen, T.H. Sociální a kulturní antropologie. Praha, Portál, 2008. ISBN 978-80-7367-465-6.Riegerová, J. Základy kulturní a sociální antropologie. Olomouc, 2007. Jakoubek, M., Budilová, L. (eds.). Cikánské skupiny a jejich sociální organizace. Praha, 2008. Sokol, J. Člověk a náboženství. Praha: Portál, 2004. ISBN 80-7178-886-4.Davies, M.W. Kulturní antropologie. Praha: Portál, 2003. ISBN 80-7178-778-7.Murphy, R. F.. Úvod do sociální a kulturní antropologie. Praha: Slon, 1998.

Požadavky

Zkouška v rozsahu probírané látky

Garant

prof. RNDr. Jarmila Riegerová, CSc.

Vyučující

prof. RNDr. Jarmila Riegerová, CSc.