Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Nature and Development (MRS / COD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MRS / COD - Nature and Development, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Cílem tohoto kursu je poskytnout netradiční pohled na problematiku životního prostředí ve vztahu k rozvoji. Důraz tedy není kladen na detailní poznání ekologických procesů, ale daleko více na vzájemné interakce životního prostředí a člověka především v rozvojových zemích. Zároveň je uplatňován kritický přístup: jsou diskutovány některé "environmentální mýty" vyskytující se v laické i odborné environmentální literatuře. Sociální a politické souvislosti environmentálních problémů v rozvojovém světě jsou rozebírány v rámci dílčích témat (aridní oblasti, tropické lesy, ochrana biodiverzity aj). Pozornost bude mimo jiné věnována otázce, zda je možné sladit cíle ochrany přírody a socioekonomického rozvoje - přičemž budou představeny a diskutovány klasické i alternativní koncepty zaměřené na udržitelné využívání přírodních zdrojů (striktní ochrana přírody versus koncepty komunitního managementu přírodních zdrojů, ekoturismu aj.). Závěr kurzu je věnován (stále) aktuálním tématům environmentální spravedlnosti (například bioprospekting a biopirátství) a environmentální bezpečnosti a konfliktům a diskusi možných řešení - od lokálních po globální iniciativy. V průběhu kurzu budou pro ilustraci probíraných témat a facilitaci diskuse prezentovány případové studie (case studies) a krátká videa.Kurz bude veden v anglickém i českém jazyce (prezentace, články v AJ; výklad - zejména složitějších konceptů - podle potřeby v obou jazycích).Poznámka: předmět není nadále vyučován, byl nahrazen předmětem MRS/ENG Environmentální geografie.

Získané způsobilosti

Vysvětlit různé přístupy k porozumění možných vztahů mezi rozvojem a ochranou přírody.

Literatura

Adams, W. M. Green development: environment and sustainability in a developing world. New York: Routledge, 2008. Laird, S. A. (ed.). Biodiversity and Traditional Knowledge. Equitable Partnerships in Practice. London: Earthscan, 2002. Fennell, D. Ecotourism, second edition. London: Routledge, 2003. Jones, S., Carswell, G. Environment, Development and Rural Livelihoods. London: Earthscan, 2004. Sachs, C. E. (ed.). Women Working in the Environment. Washington: Taylor and Francis, 1997.

Požadavky

Písemná zkouška v anglickém jazyce (test), vypracování zadaných samostatných prací a prezentací, Aktivní participace v semináři. Předmět je vyučován v anglickém jazyce. Zkouška v rozsahu probírané látky.

Garant

Mgr. Zdeněk Opršal, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Zdeněk Opršal, Ph.D.Mgr. Zdeněk Opršal, Ph.D.