Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Rozvojová spolupráce 2 (MRS / CRP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MRS / CRP - Rozvojová spolupráce 2, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

V průběhu kurzu jsou adresována následující témata:Zahraniční rozvojová pomoc - základní pojmy. Historie a současné uspořádání zahraniční pomoci v ČR. Srovnání zabezpečení zahraniční pomoci v zemích OECD a v ČR. Institucionální a legislativní zabezpečení české rozvojové pomoci. Komparativní výhody ČR při poskytování rozvojové pomoci. Efektivnost bilaterální a multilaterální pomoci. Teritoriální struktura a priority zahraniční pomoci. Plánování a management české rozvojové pomoci. Význam výchovy a vzdělávání k rozvojové pomoci. Role nevládních neziskových organizací a občanské společnosti v rozvojové spolupráci.Poznámka: předmět není nadále vyučován, byl v rámci nové akreditace modifikován do podoby předmětu MRS/ROS Rozvojová spolupráce.

Získané způsobilosti

Rozpoznat příležitosti a ohrožení zahraniční rozvojové spolupráce České republiky v šiřším mezinárodním kontextu.

Literatura

Martinussen, J. D., Pedersen, P. E. Aid. Understanding International Development Cooperation. London, New York: Zed Books Ltd., 2005. Exnerová, V. (ed.). Globální problémy a rozvojová spolupráce. Témata, o která se lidé zajímají. Praha: Člověk v tísni, společnost při ČT, o.p.s., 2005. Manuál projektového cyklu zahraniční rozvojové spolupráce České republiky. Praha: Ústav mezinárodních vztahů pro Ministerstvo zahraničních věcí ČR, 2006. Nováček, P. (ed.). Johannesburg + 1. Směřování k udržitelnému rozvoji. Sborník z konference v Olomouci 22. - 25. dubna 2003. Olomouc: UP, 2003. Koncepce zahraniční rozvojové pomoci České republiky na období let 2002-2007 (UV č. 91 ze dne 23. 1. 2002). Programy rozvojové spolupráce s prioritními zeměmi na období 2006-2010. Rozvojová pomoc 2007. Zborník príspevkov z II. medzinárodnej vedeckej konferencie. Bratislava: Ekonomická univerzita v Bratislave, Fakulta medzinárodnych vzťahov, 2007. Jehlička, P., Toměš, J., Daněk, P. (ed.). Stát, prostor, politika. Vybrané otázky politické geografie. Praha: Univerzita Karlova, 2000. Desai, V., Potter, R. (eds.). The Companion to Development Studies. London: Hodder Arnold, 2001. Rapley, J. Understanding Development: Theory and Practice in the Third World. Boulder: Lynne Rienner, 2007. Adamcová, L. Úvod do rozvojových studií. Praha: Oeconomica, 2006. Zahraniční rozvojová spolupráce České republiky. Praha: Ústav mezinárodních vztahů pro Ministerstvo zahraničních věcí České republiky, 2006. Zásady zahraniční rozvojové spolupráce po vstupu České republiky do Evropské unie (UV č. 302 ze dne 31. 3. 2004).

Požadavky

zkouška v rozsahu probírané látky

Garant

Mgr. Zdeněk Opršal, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Zdeněk Opršal, Ph.D.Mgr. Zdeněk Opršal, Ph.D.