Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Development Assistance (MRS / DVAP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MRS / DVAP - Development Assistance, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Předmět se sestává ze série přednášek tematicky navázaných na problematiku rozvojové spolupráce, jednotlivá témata jsou zajištěna různými vyučujícími. Kromě základního přehledu a otázek efektivity rozvojové pomoci budou řešena specifické projektové a programové oblasti rozvojové spolupráce. V průběhu kurzu jsou adresována následující témata:Mezinárodní rozvojová spolupráce: základní přehled (Opršal)Efektivita pomoci (Syrovátka)Rozvojová spolupráce a LDCs (Harmáček)Bezpečnostní aspekty rozvojové pomoci (Dušková L.)Sport a rozvoj: inovativní přístup v projektové pomoci (Šafaříková)Mikrofinance: alternativní přístup v rozvojové pomoci (Schlossarek)Rozvojová pomoc v oblasti veřejného zdraví (Cahlíková, Mařincová)Zahraniční rozvojová spolupráce ČR (host)Rozvojová pomoc v de facto státech a křehkých státech (host)

Získané způsobilosti

Po dokončení předmětu by studenti měli být schopni analyzovat rozvojovou spolupráci a její implikace pro donory i příjemce; orientovat se v současné situaci mezinárodních rozvojových iniciativ a kriticky je hodnotit.

Literatura

Mavrotas, G., McGillivaray, M. Development aid. Hampshire: Palgrave Macmillan, 2009. Riddel R. C. Does Foreign Aid Really Works?. Oxford; New York: Oxford University Press, 2007. Easterly W. (ed.). Reinventing Foreign Aid. Cambridge; London: The MIT Press, 2008. Lancester, C. Aid: diplomacy, development, domestic politics. Chicago; London: The University of Chicago Press, 2007. Degnbol-Martinussen, J., Engberg-Pedersen, P. Aid: understanding international development cooperation. London; New York: Zed Books, 2003. Mavrotas, G., ed. Foreign aid for development. Oxford: Oxford University Press, 2010.

Požadavky

Aktivní účast v hodinách, písemná zkouška v rozsahu probírané látky a zadané literatury.

Garant

Mgr. Petra Krylová

Vyučující

Mgr. Petra KrylováMgr. Zdeněk Opršal, Ph.D.Mgr. Petra KrylováMgr. Zdeněk Opršal, Ph.D.