Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ekologická a globální výchova 1 (MRS / EGV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MRS / EGV - Ekologická a globální výchova 1, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Kurz má za cíl seznámit s pedagogickými a metodickými aspekty globalizace, globálních problémů a rozvojové spolupráce. Dotýká se i environmentální výchovy a interkulturního vzdělávání. V kurzu budou využity metody interaktivní a kooperativní výuky a metody aktivního učení. Jde v něm především o to, rozvíjet u studentů sociální, pedagogické a komunikační kompetence pro život a práci v dnešním propojeném a problematickém světě.

Získané způsobilosti

Aplikovat principy interaktivních a kooperačních výukových metod v rozvojovém, interkulturním a environmentálním vzdělávání.

Literatura

PIKE, G., SELBY, D. Globální výchova. Praha : Grada, 1994. ISBN 80-85623-98-6.Pike, G., Selby, D. Cvičení a hry pro globální výchovu 1,2. Praha: Portál, 2000. Máchal, A., Vlašín, M. Desatero domácí ekologie. Brno : Ekocentrum, 1994. Činčera, J., Caha, M., Kulich, J. Hry a výchova k trvale udržitelnému rozvoji. Praha : Brontosaurus, 1996. Kovaliková, S., Olsenová, K. Integrovaná tématická výuka - model. Kroměříž : Spirála, 1995. Interkulturní vzdělávání - příručka nejen pro středoškolské pedagogy. Praha : Varianty, Člověk v tísni, 2002. KASÍKOVÁ, H. Kooperativní učení - kooperativní škola. Praha : Portál, 1999. Fountain, S. Místo na slunci. Praha : Tereza, 1994. Nováčková, J. Mýty ve vzdělávání. Kroměříž : Spirála, 2003. Máchal, A. Průvodce praktickou ekologickou výchovou. Brno : Rezekvítek, 2000. Příručka globálního a rozvojového vzdělávání - Společný svět. Praha : Varianty ,Člověk v tísni, 2004. Škola pro život-příručka k realizaci školních programů environmentálního vzdělávání,výchovy a osvěty a výchovy k udržitelnému způsobu života. Pavučina, 2004. Máchal, A. Špetka dobromysli : kapitoly z praktické ekologické výchovy. Brno : Ekocentrum, 1996. ISBN 80-901668-6-5.VALENTA, J. Učit se být. Praha : Agentura STROM & AISIS, 2003. ISBN 80-86106-10-1.Ledvinová, J. a kol. Výchova pro budoucnost. Praha : Tereza, 1992.

Požadavky

zápočet v rozsahu probírané látky

Garant

Mgr. Helena Nováčková

Vyučující

Mgr. Helena Nováčková