Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Posuzování vlivů na životní prostředí (MRS / EIA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MRS / EIA - Posuzování vlivů na životní prostředí, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Cílem předmětu je seznámit studenty s problematikou posuzování vlivů koncepcí (strategické posuzování vlivů - SEA) a projektů (projektové posouzení - EIA) na životní prostředí.Důraz je kladen na konfrontaci postupů správné praxe a praxe skutečné. Představeny budou rozdílné přístupy k posuzování v různých zemích a institucích. Proces posuzování bude představen v rámci přípravy (tvorby) koncepce a přípravy projektu.Součástí kurzu bude posouzení reálného projektu a reálné koncepce vč. simulace projednání se zainteresovanými stranami a veřejností.Hlavní okruhy:Společenský (a legislativní) kontext posuzování, cíle, účelRole alternativ - jejich identifikace a hodnoceníPredikce vlivů, problematika hodnocení nepřímých a kumulativních vlivůNávrh opatření a jejich praktické zapracování do koncepce a projektuImplementace posouzení (zpráva EIA, SEA, konzultace, účast veřejnosti)Vztah k dalším pilířům hodnocení udržitelnosti rozvoje (integrace)Praktické cvičení (posuzování) v průběhu kurzuMezinárodní dění, aktivity IAIA (Mezinárodní asociace pro posuzování vlivů)

Literatura

Morris, P. Methods of environmental impact assessment. Taylor & Francis, 2009. Říha, J. Posuzování vlivů na životní prostředí: metody pro předběžnou rozhodovací analýzu EIA. ČVUT, 2001. UNEP. Environmental Impact Assessment Training Resource Manual. UNEP, 2002. Jackson, T. Prosperity Without Growth - The Transition to a Sustainable Economy. Sustainable Development Commission, 2009. Partidário, M.R. "Strategic Environmental Assessment Good Practices Guide, Methodological Guidance". Portuguese Environment Agency, 2007. Therivel, R. Strategic Environmental Assessment in Action. London: Earthscan, 2004. Gibson, R. et al. Sustainability Assessment: Criteria and Processes. London: Earthscan, 2005.

Garant

Mgr. Jiří Bělohlávek

Vyučující

Mgr. Jiří Bělohlávek