Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy obecné ekologie (MRS / EKOL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MRS / EKOL - Základy obecné ekologie, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Nástin vývoje ekologie jako vědy, ekologie versus environmentalismus, základní terminologie oboru.Faktory prostředí a zdroje.Teorie ekologické niky.Natalita, mortalita a disperze organismů, vnitrodruhová a mezidruhová kompetice, predace a její význam pro populační dynamiku a strukturu společenstev, základy populační dynamiky, metapopulační modely, ekologie společenstev, potravní sítě.Druhové bohatství v čase a prostoru. Ekosystém - struktura a dynamika, základy produkční ekologie, biogeochemické cykly v ekosystému.Základy klasifikace ekosystémů.Úvod do teorie ekosystémových služeb.Nejistoty a spolehlivost ekologických dat, stručný přehled ekologické metodologie.

Získané způsobilosti

Dovednosti k využití obecně ekologických poznatků v rámci environmentálních studií.

Literatura

Botkin D. B., Keller E. A. Environmental science : earth as a living planet. John Wiley and Sons, Chichester., 2009. Tkadlec E. Populační ekologie: struktura, růst a dynamika populací. Vydavatelství Univerzity Palackého v Olomouci, 2008. Townsend, C.R., Begon, M., Harper, J.L. Základy ekologie. Vydavatelství Univerzity Palackého v Olomouci, 2010. Flegr, J. Evoluční biologie. Academia, Praha, 2005. Bejček, V., Šťastný, K., Fialová, Š. et al. Metody studia ekosystémů. Česká zemědělská univerzita, Praha, 2001. Machar, R.I. Ochrana životního prostředí. Díl I. - Od ekosystémů ke krajině. Skriptum Univerzity Palackého v Olomouci, 2009. Storch, D., Mihulka, S. Úvod do současné ekologie. Portál s.r.o., Praha, 2000.

Požadavky

Aktivní účast ve cvičení (prezentace vybraných problémů).Zkouška.

Garant

doc. Ing. Ivo Machar, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Ivo Machar, Ph.D.doc. Ing. Ivo Machar, Ph.D.