Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ekologická výchova a env. vzdělávání (MRS / EKV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MRS / EKV - Ekologická výchova a env. vzdělávání, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Studenti během kurzu získají nejen znalosti a praktické zkušenosti z práce na střediscích environmentální výchovy, ale rozvinou také své dovednosti při přípravě výukových programů.Kurz zahrnuje tato hlavní témata:Současný stav EVVO v ČR - historie, terminologie, právní zakotvení EVSmysl, cíle a prostředky EVVOEVVO ve střediscích EV- současný stav a strukturaMetodika ekologických výukových programů včetně terénní výukyEVVO ve školách a školských zařízeníchDidaktická specifika výuky EVVOProjektová a tematická výuka v EVMístně ukotvené učení v EV, regionální učebniceAktivizující metody pro environmentální výchovu neziskových organizací v EVVO, Možnosti a rizika evaluace výukových programů

Získané způsobilosti

Aplikace znalostí z environmentální oblasti do přípravy učebního celku, schopnost týmové spolupráce při přípravě tematického dne, pedagogické schopnosti při realizaci tematického dne.

Literatura

Daňková, L., Kulich, J., Toušková, B. Škola pro život II. Jak na ekologickou/environmentální výchovu po zavedení Rámcových vzdělávacích programů. Praha: Sdružení středisek ekologické výchovy Pavučina, 2009. Máchal, A., Nováčková, H., Sobotová, L. Úvod do environmetální výchovy a globálního rozvojového vzdělávání. Lipka, Brno, 2012. Strejčková, E. (ed.). Aby děti byly a žily. Praha: MŽP, 2005. Pike,G. Selby,D. Globální výchova. Praha, Grada, 1994. Kašová, J. Jak na projekty ve výuce?. Jitka Kašová vlastním nákladem, 2008. Vrbová, P., Nováčková, H. Poklad z hlubin a co s ním?. Olomouc: CEA Sluňákov, 2009. Máchal, A. Průvodce praktickou ekologickou výchovou. Brno : Rezekvítek, 2000. Nováčková, H. et al. Sedm barev Duhy. Olomouc: CEA Sluňákov, 2011. Krajhanzl, J. a kol. Texty o proměně vztahů lidí k přírodě, environmentální výchově a udržitelnosti. Praha: Zelený kruh, 2009. Kulichová, H., Kulich, J. Týden pro udržitelný život, aneb Program Člověk a prostředí: jak připravit kurz (pobytový výukový program) o životním prostředí a udržitelném rozvoji pro žáky 2. stupně ZŠ a studenty SŠ. Horní Maršov: SEVER, 2010. Kulich, J. et al. Učíme se dobře rozhodovat pro budoucnost. Horní Maršov: SEVER, 2010. Witt, R. Vnímejme přírodu všemi smysly. Horní Maršov: SEVER, 2008. Kohák, E. a kol. (eds.). Závod s časem. Texty z morální ekologie. Praha: MŽP, 1996. Kohák,E. Zelená svatozář. SLON, Praha, 2000.

Požadavky

Praktická zkouška v rozsahu probírané látky- vypracování seminární práce- učebního celku a její realizace před skupinou studentů. Zapojení do přípravy i realizace tematického dne pro skupinu žáků.

Garant

Ing. Aleš MáchalMgr. Helena Nováčková

Vyučující

Ing. Aleš MáchalMgr. Helena NováčkováMgr. Helena NováčkováIng. Aleš MáchalMgr. Helena NováčkováMgr. Helena Nováčková