Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Environmetální etika (MRS / ENET)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MRS / ENET - Environmetální etika, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Prioritním cílem kurzu je seznámení studentů s nejrozšířenějšími reflexemi vztahu člověk - příroda v západním myšlení, pro které se v environmentálním diskurzu zažil název ekologická etika či environmentální filosofie. Hlavní náplní bude představení stěžejních přístupů v ekologické etice, jejich vzájemných historických vztahů a konceptuálních souvislostí. Ve druhé části kurzu budou přehledově představeny vybrané proudy a autoři v západním filosofickém a/nebo biologickém myšlení, kteří měli významný vliv na formování západního pojetí přírody a/nebo na jednotlivé environmentálně filosofické koncepce.Představen bude předně antropocentrismus, biocentrismus, zoocentrismus, teocentrismus, ekocentrismus, sociální ekologie, ekofeminismus a hlubinná ekologie, dále systémové přístupy, národní biologické školy (včetně neodarwinismu a sociobiologie), diskuse environmentalistů se současnou biologií a alternativní, environmentálně vstřícné směry v biologii. Podle zájmu a složení studentů v daném ročníku lze alternativně k biologické části nabídnout exkurz do vybraných filosofických směrů západní tradice, které měly konstitutivní vliv na současné pojetí přírody.

Literatura

Kohák,E. Zelená svatozář. SLON, Praha, 2000. Pojman, L. Environmental ethics. Bolton: Wadsworth Publishing, 1994. Des Jardins, J. Environmental Ethics. Belmont, Wadsworth, 2001. Light, A., Rolston, H. Environmental Ethics: An Anthology. Oxford : Blackwell Publishing, 2003. Callicott, B., Palmer, C. Environmental Philosophy - Critical Concepts in the Environment I. London : Routledge, 2005. Pepper, D., Webster, F., Sevill, G. (eds.). Environmentalism I.-V. Critical Concepts. London: Routledge, 2003. Blackstone, W. T. (ed.). Philosophy & Environmental Crisis. Athens : University of Georgia Press, 1974.

Požadavky

Aktivní účast ve výuce, ústní zkouška v rozsahu přednesené látky a rešerše vybraného aktuálního článku z některého mezinárodního periodika.

Garant

Mgr. Tomáš Daněk, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Tomáš Daněk, Ph.D.