Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Environmentální historie (MRS / ENHI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MRS / ENHI - Environmentální historie, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Cílem předmětu je představení oboru environmentální historie a seznámení se s vývojem vztahu mezi civilizací a životním prostředím v průběhu lidských dějin. V rámci předmětu bude analyzována otázka vztahu lidských populací a prostředí a hledána odpověď na otázku, nakolik devastace životního prostředí a s ní spojené ekonomické a sociální krize přispěly k zániku řady vyspělých civilizací. Seminář bude sledovat dějiny environmentálních krizí (zejména antropogenních) a jejich dopad na stabilitu starověkých civilizací (Egypt, Přední východ, Dálný východ, předkolumbovské civilizace Latinské Ameriky, Řecko, Řím), společností evropského středověku stejně jako novověkých společností až po modernu. Pozornost bude věnována zároveň dobovým pokusům o ochranu přírody (náboženská tabu, environmentální zákonodárství). Základ seminární práce bude představovat studium dobových písemných i archeologických pramenů, s nimiž se studenti budou seznamovat prostřednictvím domácí četby, prezentací, videofilmů i terénní exkurze. Environmentální dějiny Českých zemí s důrazem na vývoj krajiny budou studovány i prostřednictvím terénní exkurze.Environmentální dějiny - vymezení problému, vědecké zázemí a metodologie, archeologické a písemné prameny.Environmentální problémy v dějinách a jejich dopad na vývoj společnosti, význam životního prostředí pro formování civilizace, demografické aspekty - vztah populace a zdrojů. Životní prostředí a nejstarší civilizace. Příroda jako posvátný prostor.Ekologické a přírodní katastrofy v civilizacích starověkého Středomoří, Předního východu, Indie, Dálného východu a předkolumbovské Ameriky. Mýtus o potopě a jeho historické kořeny.Životní prostředí a civilizace starověkého Řecka a Říma. Kulturní krajina antického světa. Vulkanická činnost a antické civilizace.Antické zemědělství v environmentálních souvislostech. Vztah k lesům a vodním zdrojům. Antické město a jeho environmentální problémy.Vztah k přírodě ve světle antické mytologie, literatury, filozofie a přírodních věd. Úniky do přírody, mýtus venkova, arkadská krajina a bukolská poezie. Vztah ke zvířatům a rostlinám v antické kultuře. Domácí zvířata, lov, hry. Vegetariánství v antice. Péče o životní prostředí v antice - administrativa a zákonodárství.Environmentální problémy a jejich podíl na ekonomickém, sociálním a politickém úpadku a kolapsu Západořímské říše.Životní prostředí evropské společnosti středověku - kolonizace, nové zemědělské technologie a proměna krajiny. Epidemie - jejich environmentální příčiny a důsledky.Environmentální dějiny Evropy a Ameriky v raném novověku a moderní době - kolonizace území mimo Evropu a její důsledky. Průmyslová revoluce a environmentální problémy moderního světa.Klimatické změny v historii a jejich dopad na vývoj civilizace.Environmentální migrace v dějinách a dnes.Environmentální dějiny Českých zemí a proměny české krajiny.

Získané způsobilosti

Studnet má základní znalosti v oboru envirionmentální historie a schopnost aplikovat jeho metodologii.

Literatura

Brown, N. History and Climate Change: An Eurocentric Perspective. Routledge, London, 2001. Diamond, J. Osudy lidských společností. Columbus, Praha, 2000. Gore, A. Země na misce vah. Argo, Praha, 1994. Hughes, J.D. An Environmental History of the World: Humankind s Changing Role in the Community of Life. Routledge, London, 2001. Gojda, M. Archeologie krajiny. Praha, 2000. Thüry, G.E. Die Wurzeln unserer Umweltkrise und die griechisch-römische Antike. Otto Müller Verlag, Salzburg, 1995. Diamond, J. Kolaps. Proč společnosti zanikají a přežívají. Academia, Praha, 2008. Librová, H. Láska ke krajině. Blok, Brno, 1988. Vögler, G. Öko-Griechen und die grüne Römer. Artemis Winkler Verlag, Düsseldorf-Zürich, 1997. Hughes, J.D. Pan s Travail: Environemntal Problems of Ancient Greeks and Romans. Baltimore, 1994. Weber, K.W. Smog über Attika. Zürich-München, 1990.

Požadavky

- aktivní účast na semináři- prezentace

Garant

doc. PhDr. Lubor Kysučan, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Lubor Kysučan, Ph.D.