Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Environmentální monitoring (MRS / ENMO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MRS / ENMO - Environmentální monitoring, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvod do problematiky, základní koncepce, složky monitoringu, obecné principy, přirozené pozadíMonitoring ovzduší (zdroje znečištění, fyzikální a chemické vlastnosti polutantů, odběr a zpracování vzorků,)Sloučeniny síry a dusíku v ovzduší (SO2,SO3,H2S; NOx, stanovení)Sloučeniny uhlíku v ovzduší (CO, lehké uhlovodíky, polycyklické aromatické uhlovodíky, chlorované dioxiny a dibenzofurany, stanovení)Suché a mokré atmosférické depozice (srážky, mlhy, aerosoly, pevné částice, vznik, odběr vzorků, stanovení)Monitoring vod (druhy vod, fyzikální a chemické vlastnost vod a roztoků, složení vod; odběr, doprava, konzervace a skladování vzorků, úpravy před stanovením)Rozbory pitných, přírodních a odpadních vod (typy rozborů, sledování základních ukazatelů, ČSN, kritéria pro posouzení a klasifikaci vod)Monitoring půd a sedimentů fyzikální a chemické vlastnosti půd a sedimentů, odběr, konzervace, doprava a skladování vzorků, úpravy před stanovením, stanovení základních ukazatelů)Biomonitoring (základní principy využití organizmů k indikaci depozice cizorodých látek v životním prostředí, příklady biomonitorovacího systému)Monitorovací systémy v ČR a ve světě (Hygienické stanice, Hydrometeorologický ústav, Státní veterinární správa, projekty MŽP, MZe, WHO, získávání informaci, možnosti využití Internetu)

Získané způsobilosti

AplikaceAplikovat znalosti o systému monitoringu životního prostředí, monitoring ovzduší, vod a sedimentů, monitoring půd v ČR.

Literatura

Horáková, M. Analytika vody. Praha: VŠCHT, 2007. Zabíral, J. Analýza půd I-III. SKZÚZ Brno, 1995. Kurfirst, J. Kompendium ochrany kvality ovzduší. Ekomonitor, Chrudim, 2009. Popl M., Fähnrich J. Analytická chemie životního prostředí. VŠCHT Praha, 1992. Horáková, M. (2003). Analytika vody. Praha: Vysoká škola chemicko-technologická. Pitter, P. (2009). Hydrochemie. Praha: Vydavatelství VŠCHT. Pitter, P. Hydrochemie. SNTL, Praha, 567 s., 1990. Horáková, M., Lischke, P.,Grunvald, A. Chemické a fyzikální metody analýzy vod. SNTL, Praha, 391s., 1989. & Kurfürst, J. (2008). Kompendium ochrany kvality ovzduší. Chrudim: Vodní zdroje Ekomonitor. Staňa,J. a kol. Metodika monitorování zemědělských a lesnických půd a půd chráněných území České republiky. SKZÚZ Brno, 45 s., 1995. Holoubek, I. Polycyklické aromatické uhlovodíky (PAHs) v prostředí. ČEU, Praha, 134 s., 1996.

Požadavky

Zkouška - dobrý přehled a orientace v problematice monitoringu životního prostředí

Garant

RNDr. Petr Hekera, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Petr Hekera, Ph.D.RNDr. Petr Hekera, Ph.D.