Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do environmentalistiky (MRS / ENVI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MRS / ENVI - Úvod do environmentalistiky, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Kurz je koncipován jako uvedení do jednotlivých směrů environmentální problematiky a první přiblížení většiny látky, s níž se studenti setkají ve speciálně zaměřených kurzech v průběhu studia. Ozřejmuje vzájemné vztahy a naznačuje historické souvislosti a posloupnosti vývoje environmentálního diskurzu. Představena bude dimenze přírodovědná i společenskovědní.- Místo environmentálních studií ve struktuře současných věd. Přehled informačních zdrojů (knihy, časopisy, elektronické zdroje). Výhody a limity interdisciplinárního přístupu. Obecné limity vědy (paradigmata, technomorfní a sociomorfní modelování).- Vztah přírodních věd (zejm. ekologie) a environmentalismu dříve a dnes. Klíčové pojmy v ekologii, environmentalismu, ochraně přírody (biodiverzita, masové vymírání atd.) a jejich vzájemné vztahy. Současná diskuse.- Koncepty místa člověka v přírodě. Biologické determinismy. Darwinismus, lamarckismus a kreacionismus - jejich formy a odnože. Organismální a genocentrický pohled na přírodu.- Antropologické a psychologické determinace člověka. Lidské a zvířecí v člověku.- Environmentální filosofie - zrcadlo vývoje environmentálního myšlení. Exkurz do oboru.- Jedna planeta - základní pojmy fyzicko-geografických věd ve vztahu k environmentálním studiím.- Politika, ekonomie a environmentalismus. Liberální a konzervativní východiska. Vzácnost a cena v ekonomii a environmentalismu. Externality. Role reklamy. Role spotřebitele. Role nevládních organizací. Trh a monopol. Otázka pokroku. Zelné odstíny ekonomiky.- Právo a environmentální problémy. Nepatřičnost environmentálních otázek kontextu kontinentálního práva.- Systémové přístupy. Význam, cíle, úspěchy a neúspěchy systémových analýz, globálních řešení a jejich kritika. Od Bruntlandové k ekosystémovým službám. Kauza Lomborg.- Technologie. Tvrdé a měkké (zelené), jejich podoby a charakteristiky. Faktor čtyři. Dostupnost a kritika technologických řešení.- Shrnutí novinek v oboru v průběhu semestru.

Literatura

Moldan, B. Podmaněná planeta. Praha : Karolinum, 2009. Nixon, R. Slow Violence and the Environmentalism of the Poor. Harvard University Press, Cambridge, 2011. Bittner, M. Úvod do environmentalistiky. VUT, Brno, 2010. Castree, N. Demeritt, D., Liverman, D. Rhoads, B. A Companion to Environmental Geography. Willey-Bleckwell, Malden, Oxford, 2009. Librová, H.:. Pestří a zelení, Veronica, 1994. Dawkins, R. Sobecký gen. Mladá fronta, Praha., 1998. Máchal, A., Nováčková, H., Sobotová, L. Úvod do environmetální výchovy a globálního rozvojového vzdělávání. Lipka, Brno, 2012. Storch D.,Mihulka S. Úvod do současné ekologie. Portál, Praha., 2000. Librová, H. Vlažní a váhaví. Nakladatelství Doplněk, Brno, 2003. Kohák, E. Zelená svatozář: kapitoly z ekologické etiky. Slon, Praha, 2006.

Požadavky

Aktivní účast ve výuce, ústní zkouška v rozsahu přednesené látky a studijní literatury zadané v průběhu přednášek.

Garant

Mgr. Tomáš Daněk, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Tomáš Daněk, Ph.D.