Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Globální výchova a rozvojové vzdělávání (MRS / GLOV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MRS / GLOV - Globální výchova a rozvojové vzdělávání, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Cílem tohoto kurzu je seznámit studenty s konceptem globální výchovy a globálního rozvojového vzdělávání (GRV). V průběhu kurzu bude představena Národní strategie globálního rozvojového vzdělávání ČR a další strategické dokumenty v oblasti GRV ať už na evropské či české úrovni. Zhodnoceno bude i jejich využívání školami i neziskovými organizacemi v praxi. Přístup ke globálnímu rozvojovému vzdělávání v ČR bude také porovnáván s přístupem k tomuto proudu v ostatních evropských zemích. Kurz bude klást důraz i na praktické využití poznatků v praxi. Studenti budou vedeni k tomu, aby si sami zkusili navrhnout a realizovat aktivitu GRV zaměřenou na různou cílovou skupinu - studenty ZŠ, SŠ, dospělé lidi, veřejnost apod. Studentům budou představeny konkrétní možnosti financování aktivit zaměřených na GRV (dotační tituly - MZV, EU). V kurzu budou také představeny konkrétní úspěšné projekty GRV - nevládních organizací nebo škol. Praktická část kurzu bude zaměřena na představení publikací, které se věnují tématům GRV a které by studenti mohli využít ve své budoucí profesi.

Získané způsobilosti

Student se orientuje v termínech Globálního rozvojového vzdělávání v ČR i zahraničí a je schopen si připravit svoji vlastní GRV aktivitu.

Literatura

Cabezudo, A. et al. Global education guidelines - concepts and methodologies on global education for educators and policy makers. North-South Centre of the Council of Europe, Lisbon, 2008. GENE - Global Education Network Europe. Global Education in the Czech Republic - Peer Review Process. National Report on the Czech Republic, 2008. Ministerstvo zahraničních věcí. Národní strategie globálního rozvojového vzdělávání pro období 2011 - 2015. MZV ČR, 2011. Lebeda, P., Zounková, D., Martin, A. Bohouš a Dáša na tržišti světa: praktická příručka instruktora. Praha: Člověk v tísni, 2009. Biolek, J. PodObal: příručka pro výuku o globálních souvislostech našeho obchodování. Brno: NaZemi - Společnost pro fair trade, 2011. Nádvorník, O.; Volfová, A. (ed.). Společný svět. Příručka globálního rozvojového vzdělávání. Praha: Člověk v tísni., 2004. Malířová, E., Pavlíčková, M., Rychtecká, M. Svět do všech předmětů: globální témata pro 2. stupeň ZŠ a víceletá gymnázia. Brno: Společnost pro Fair Trade ve spolupráci s Agenturou rozvojové a humanitární pomoci Olomouckého, 2009. Máchal, A., Nováčková, H., Sobotová, L. Úvod do environmetální výchovy a globálního rozvojového vzdělávání. Lipka, Brno, 2012. Nádvorník, O., Zounková, D., Martin, A. Zpráva o globálním rozvojovém vzdělávání v České republice v letech 2008-2010: praktická příručka instruktora. Praha: České fórum pro rozvojovou spolupráci - FoRS, 2010.

Požadavky

příprava na hodiny, odevzdaná kvalifikační práce, zkouška

Garant

Mgr. Eva Málková

Vyučující

Mgr. Eva MálkováMgr. Eva Vernerová