Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Civilizační změny v historickém kontextu (MRS / H1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MRS / H1 - Civilizační změny v historickém kontextu, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Hlavní vývojové trendy a krizové momenty soudobé civilizace - globalizace, kosmopolitní kultura, střet civilizací, ekologické problémy, střet mezi Severem a Jihem, spirituální krize, demografická nerovnováha, perspektivy a úskalí demokracie, migrace, vliv nových technologií a jejich analogie v průběhu světových dějin. Hlavním cílem předmětu je doložit, jakým způsobem se dnešní "globální problémy" projevovaly v průběhu světových dějin a vymezit úspěšné i neúspěšné strategie jejich řešení. Kurs bude zaměřen zejména na tato období a fenomény: neolitická revoluce a vznik městské civilizace; krize středomořského světa a předního Východu ve 12. století př. Kr.; helénistický svět; římské impérium a zánik antické civilizace; středověká latinská civilizace - první pokus o jednotnou Evropu; předkolumbovské civilizace Latinské Ameriky a jejich střet s Evropou; renesance - antropocentrický obrat a jeho důsledky pro Evropu; svět východních civilizací a náboženství a jejich myšlenkový svět - islám, hinduismus, buddhismus, čínská filozofie; průmyslová revoluce a expanze západní kultury; dvacáté století - střet otevřené společnosti s totalitárními utopiemi.

Získané způsobilosti

Studnet má schopnost porovnat základní evoluční trendy a krize současné civilizace.

Literatura

Huhes, J. D. An Environmental History of the World: Humankind s Changing Role in the Community of Life. London: Routledge, 2001. Bauman, Z. Globalizace - důsledky pro člověka. Praha: Mladá fronta, 1999. Diamond, J. Osudy lidských společností. Columbus, Praha 2000. Praha: Columbus, 2000. Ememerich, K. Abenteuer Zukunft. Was kommt nach der Jahrtausendwende?. Wien: Verlag Carl Ueberrreuter, 1999. Johnson, P. Nepřátelé společnosti. Řevnice: Rozmluvy, 1999. Fic, M. V. Nové uspořádání světa? globalizace nebo střet civilizací?. Brno: VUTIUM, 1999. Küng, H. Světový étos pro politiku a hospodářství. Praha: Vyšehrad, 2000. Brzezinski, Z. Velká šachovnice. Praha: Mladá fronta, 1999.

Požadavky

Zápočet v rozsahu probírané látky

Garant

doc. PhDr. Lubor Kysučan, Ph.D.