Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Krajinná ekologie (MRS / KRAJ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MRS / KRAJ - Krajinná ekologie, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Základy krajinné ekologie v pojetí severoamerické a evropské školy.Klíčové koncepty krajinné ekologie.Ekosystémy v krajinné měřítku.Ekosystémové služby a jejich hodnocení.Aplikace krajinné ekologie v biologii ochrany přírody.Kulturní krajina, monitoring změn kulturní krajiny.Geografické informační systémy při analýzách krajiny.Kontroverzní téma ekologických sítí v krajině.Krajinný ráz a jeho ochrana.Klasifikační systémy biotopů ve světě a v ČR.Biotopy v krajině České republiky.Základní principy managementu biotopů.Péče o krajinu a krajinotvorné programy.Ekologie obnovy.Informační zdroje a databáze o krajině.

Získané způsobilosti

Schopnost aplikovat metody krajinné ekologie na řešení environmentálních problémů

Literatura

Sádlo, J., Storch, D. Biologie krajiny: biotopy České republiky. Vesmír, Praha, 2000. Farina, A. Principles and Method in Landscape Ecology. Springer, Dordrecht, 2007. Lipský, Z. Sledování změn v kulturní krajině. ČZU, Kostelec nad Černými lesy, 2000. Gutzwiller, K. Applying Landscape Ecology in Biological Conservation. Springer-Verlag, New York, 2002. Culek, M. Biogeografické členění České republiky. Praha: Engima, 1996. Chytrý, M., Kučera, T., Kočí, M. Katalog biotopů České republiky. Praha: Agentura ochrany přírody a krajiny ČR, 2001. ISBN 80-86064-55-7.

Požadavky

Zkouška.

Garant

doc. Ing. Ivo Machar, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Ivo Machar, Ph.D.doc. Ing. Ivo Machar, Ph.D.