Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Migrace v dnešním světě (MRS / MIG)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MRS / MIG - Migrace v dnešním světě, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Migrace v dnešním světě je jednosemestrální kurz určený pro studenty s aktivním zájmem o migrační a azylovou problematiku. Během jednotlivých přednášek jsou prezentovány a analyzovány následující otázky: teorie mezinárodní migrace; multifaktorová podmíněnost migračního procesu a stírání hranic mezi dobrovolným a nuceným vystěhovalectvím (se zvláštním ohledem na environmentální migraci); měnící se profil migranta; uprchlictví a azyl (se zvláštním ohledem na otázku pronásledování kvůli příslušnosti k určitému pohlaví); znesnadňování vstupu migrantů na území státu; důsledky migrace pro země původu, přijímající země a migranty samotné; etická dilemata spojená s migrací a migrační politikou. Teoretické úvahy doprovází příklady resp. rozsáhlejší případové studie z různých části světa.

Získané způsobilosti

Porovnat teoretické úvahy s příklady a případovými studiemi z různých zemí.

Literatura

Cornelius, W.A., Martin, P.L., Hollifield, J.F. (eds.). Controlling Immigration: A Global Perspective. Second edition. Stanford, CA: Stanford University Press, 2004. Bade, K.J. Evropa v pohybu. Evropská migrace dvou staletí. Praha: Nakladatelství Lidové noviny, 2004. Zolberg, A.R., Benda, P.M. (eds.). Global Migrants, Global Refugees: Problems and Solutions. New York, NY: Berhahn Books, 2001. Messina, A.M., Gallya, L. (eds.). The Migration Reader. Exploring Politics and Policies. Colorado, CO: Lynne Rienner Publishers, 2006. Čepelka, Č., Jílek, D, Šturma, P. Azyl a uprchlictví v mezinárodním právu. Brno: Masarykova univerzita, 1997. Kymlicka, W., Baogang H. Multiculturalism in Asia. New York: Oxford University Press.

Požadavky

Předmět je zakončen zkouškou v rozsahu probírané látky. Cvičení jsou vedeny formou diskuzí čerpající mimo jiné z četby (většinou anglické). Povinnosti studentů je vytvořit power-pointovou prezentaci, popř. nahradit ji jinou aktivitou domluvenou s vyučujícím.