Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vyjednáváni, facilitace, mediace (MRS / NFM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MRS / NFM - Vyjednáváni, facilitace, mediace, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Kurz je zaměřen na teorie konsensuálních metod a strategií podpory konstruktivního dialogu či participativního rozhodování, jak na lokální tak i mezinárodní úrovni. Pozornost bude věnována také rozvoji praktických dovedností, které jsou předpokladem kritického zkoumání konfliktních situací a hledání jejich řešení či využití alternativních metod řešení problémů v oblasti rozvojové politiky a praxe. Kurz se zaměřuje na následující hlavní témataÚvod do teorie konsensuálních metod a strategií podpory konstruktivního dialogu a participativního rozhodováníMetody a techniky efektivního vyjednáváníMetody a techniky facilitace, facilitace jako proces, role a kvality facilitátoraVyužití metod a technik facilitace při poradách, participativním rozhodování a efektivním plánování rozvojových strategiíVeřejná projednáváníMetody a techniky mediace, mediace jako proces, role a kvality mediátoraVyužití vybraných technik a metod mediace při řešení sporů spojených s procesy participativního rozhodování či plánování rozvojových strategií

Získané způsobilosti

Po dokončení předmětu budou studenti seznámeni se strategiemi a technikami vyjednávání, facilitace a mediace a s možnostmi jejich využití v rozvojové spolupráci.

Literatura

Rosenberg, B. M. Non-violent Communication Really Matters. Puddle Dancer Press, 2000. Ury, W. The Third Side. Why We Fight and How We Can Stop. Penguin Books, 2000. Anderson, M. Do No Harm, How Aid Can Support Peace Or War. Boulder, Co. Lynne Rienner Publishers, 1999. Menkel-Meadow et. al. Mediation: Practice, Policy & Ethics. 2006. Zartman, W. Traditional Cures for Modern Conflicts. African Conflict. 2000.

Požadavky

Písemná zkouška a hodnocení aktivní a kompetentní účasti studentů ve výuce (simulace, cvičení a případové studie).

Garant

Mgr. Lenka Dušková