Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ochrana přírody a krajiny (MRS / OPK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MRS / OPK - Ochrana přírody a krajiny, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přehled základní terminologie oboru.Historie oboru ochrany přírody a krajiny ve světě (od ochrany přírodních památek k ekosystémovém přístupu).Kritický pohled na příčiny ohrožení biodiverzity globálního ekosystému, teorie velkých vymírání v kontextu nejistot ve fosilním záznamu a současných znalostí globální biodiverzity.Teorie "hot spots" a jejich stav v jednotlivých biomech.Diskuse o ochranářských prioritách.Globální změny a biodiverzita (zjištěné trendy a souvislosti). Mezinárodní konvence a instituce na ochranu biodiverzity.Ochrana přírody a krajiny v ČR: historie oboru a současnost, základní strategické dokumenty ochrany přírody a krajiny v ČR. Česká národní ochrana přírody v evropském kontextu (Natura 2000).Obecná a zvláštní ochrana přírody a metody její aplikace v ČR.Biologická a naturová hodnocení v rámci SEA/EIA.Nevládní ochrana přírody v ČR a její význam.Komunikace a práce s veřejností v ochraně přírody. Stav biodiverzity v ČR (přehled aktuálních znalostí a známých trendů).

Získané způsobilosti

Schopnost analyzovat klíčové problémy biodiverzity a možnosti jejich řešení.

Literatura

Roth, P., Plesník, J. Biologická rozmanitost na Zemi: stav a perspektivy. Scientia, Praha, 2004. Brožová, J. Biologická rozmanitost v České republice. Současný stav a trendy. Ministerstvo životního prostředí, Praha, 2004. Machar, R.I. a kol. Ochrana přírody a krajiny v ČR - vybrané problémy a možnosti jejich řešení. Vydavatelství Univerzity Palackého v Olomouci, 2012. Primack, R.B. A Primer of Conservation Biology. Sinauer Associates, Sunderland, 2000. Hora, J. (ed.). Legislativa EU a ochrana přírody. Česká společnost ornitologická, Praha, 1998. Roth, P. (ed.). Legislativa Evropských společenství v oblasti územní a druhové ochrany přírody. MŽP ČR, Praha, 2003. Vačkář, D. (ed.). Ukazatele změn biodiverzity. Academia, Praha, 2005.

Požadavky

Zkouška.

Garant

doc. Ing. Ivo Machar, Ph.D.