Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy pedagogiky a didaktiky (MRS / PEDI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MRS / PEDI - Základy pedagogiky a didaktiky, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Tento kurz si neklade za cíl připravit budoucí pedagogy na praxi na školách, nýbrž uvést studenty výše zmíněného oboru do základů pedagogiky a didaktiky, jako přípravu pro jejich potencionální lektorskou či osvětovou činnost na základních a středních školách. Součástí kurzu bude také školení studentů v lektorských a prezentačních dovednostech. Důraz bude kladem především na propojení didaktických a pedagogických poznatků s praxí.Kurz bude zahrnovat tato hlavní témata:historie pedagogiky - dílo Komenského, Rousseau, atd.Současné dokumenty formálního vzdělávání, RVP, ŠVPklima školy (whole school approach)základní pojmy - vzdělávání, vyučování, učení, výuka, atd.výchova - přístupy k výchověvýukové metody, inovativní výukové metody, fixace probrané látkyhodnocenívýukové cíle a jejich taxonomiestruktura vyučovací jednotkydidaktické zásadyinovativní přístupy k výucekomunikační a prezentační dovednosti

Získané způsobilosti

Zvládat teoretické znalosti z oblasti pedagogicky a školní didaktiky a mít i potřebné dovednosti k uplatnění těchto znalostí v praxi.

Literatura

Kotrba, T., Lacina, L. Aktivizační metody ve výuce. Brno: Barrister a Principal, 2011. Plamínek, J. Komunikace a prezentace. Grada Publishing, 2008. Petty, G. Moderní vyučování. 4. vydání, Praha: Portál, 2006. Průcha, J., Walterová, E., Mareš, J. Pedagogický slovník. Praha: Portál, 2003. Kalhous, Z., Obst, O. Školní didaktika. Praha: Portál, 2009. ISBN 978-80-7367-571-4.Cohen, L., Manion, L., Morrison, K. et al. A guide to teaching practice: praktická příručka instruktora. London; New York: RoutledgeFalmer, 2004. Hájková, V., Strnadová, I. Inkluzivní vzdělávání. Praha: Grada, 2010. Kyriacou, Ch. Klíčové dovednosti učitele : cesty k lepšímu vyučování. Praha: Portál, 2008. ISBN 978-80-7367-434-2.Franc, D., Zounková, D., Martin, A. Učení zážitkem a hrou: praktická příručka instruktora. Brno: Computer Press, 2007.

Požadavky

Aktivní přístup studenta v hodině a plnění zadaných úkolů.

Garant

Mgr. Eva Málková

Vyučující

Mgr. Eva MálkováMgr. Lenka MařincováMgr. Eva MálkováMgr. Lenka Mařincová