Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Religionistika (MRS / REG)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MRS / REG - Religionistika, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

V jednotlivých blocích budou studenti krátce uvedeni nejprve do obecného pojetí religionistiky a poté do jednotlivých velkých náboženství. U každého ze světových náboženství bude ukázáno jeho současná podoba v rituálech, praktikách, zvycích a pozitivnímu vlivu na své členy. Dále bude diskutována otázka jeho vlivu na politickou situaci regionu. Jedno z témat bude zaměřeno na spojení náboženství a násilí, konflikty mezi náboženstvími a jejich dopadu na sociální a politickou sféru.

Získané způsobilosti

Diskutovat rozdíly v hlavních světových náboženstvích

Literatura

Denny, F.M. Islám. Praha, 2003. Fishbane, M., A. Judaismus. Praha, 2003. Halík T. Prolínání světů. Praha : Vyd. Lid. Novin, 2006. Zbavitel, D. (ed.). Základní texty východních náboženství 1. Hinduismus. Argo, 2007. Zbavitel, D. (ed.). Základní texty východních náboženství 2. Ranný indický buddhismus. Praha, 2007. Bible. Korán. Frankielová, S., S. Křesťanství. Praha, 1999. Štampach, I., O. Přehled regionalistiky. Praha, 2008.

Požadavky

Zkouška v rozsahu probírané látky

Garant

Mgr. Richard Machan, Th.D.

Vyučující

Mgr. Richard Machan, Th.D.Mgr. Richard Machan, Th.D.