Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Rozvojová spolupráce (MRS / ROS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MRS / ROS - Rozvojová spolupráce, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Cílem předmětu je poskytnout přehled základních témat v oblasti mezinárodní rozvojové spolupráce, a to zejména z pohledu donorů, ale i příjemců rozvojové pomoci. Výuka je rozdělena do tematických oblastí: nejprve seznamuje se základním konceptem a pojmy v oblasti rozvoje a zabývá se přehledem historického vývoje. Následuje analýza rolí významných aktérů v mezinárodním rozvoji - kromě tradičních bilaterálních donorů je pozornost věnována také tzv. novým donorům, významným multilaterálním donorům - jmenovitě Evropské unii a Organizaci spojených národů - a nevládním organizacím. V závěru kurzu jsou diskutovány aktuální témata spojená s poskytováním pomoci (zejména otázky efektivity pomoci aj.) a širší souvislosti rozvoje. Kurz je zakončen blokem zabývajícím se zahraniční rozvojovou spoluprací České republiky. Podkladové studijní materiály a povinná četba k jednotlivým tématům budou k dispozici v elektronické podobě v prostředí geomoodlu (http://geomoodle.upol.cz/).

Získané způsobilosti

Po dokončení předmětu by studenti měli být schopni kritický analyzovat zásadní témata a trendy v oblasti mezinárodní rozvojové spolupráce, zejména faktory ovlivňující efektivitu rozvojové pomoci

Literatura

Lancester, C. Aid: diplomacy, development, domestic politics. Chicago; London: The University of Chicago Press, 2007. Degnbol-Martinussen, J., Engberg-Pedersen, P. Aid: understanding international development cooperation. London; New York: Zed Books, 2003. Sumner, A., Tribe, M. International development studies: theories and methods in research and practice. London: Sage, 2008. Riddel, R. C. Does foreign aid really works?. Oxford; New York: Oxford University Press, 2007. Mavrotas, G. Foreign aid for development: issues, challenges, and the new agenda. Oxford; New York: Oxford University Press, 2010. Easterly, W. (ed.). Reinventing foreign aid. Cambridge; London: The MIT Press, 2008.

Požadavky

Písemná zkouška v rozsahu probírané látky a zadané literatury, zpracování seminární práce.

Garant

doc. RNDr. Pavel Nováček, CSc.Mgr. Zdeněk Opršal, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Zdeněk Opršal, Ph.D.Mgr. Zdeněk Opršal, Ph.D.