Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Rozvojové příležitosti: JV Asie (MRS / RPJVA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MRS / RPJVA - Rozvojové příležitosti: JV Asie, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

V průběhu kurzu budou adresována následující témata: Regionální členění jihovýchodní Asie z pohledu socio-geografického a ekonomického rozvoje. Historické determinace rozvoje regionu - dějiny, kolonialismus, způsoby dekolonizace - a jejich vliv na rozvoj zemí. Postkoloniální období a vliv studené války; války ve Vietnamu. Situace po skončení studené války a hlavní důvody nastalého vývoje. Etnografie, kultury, náboženství. Nejdůležitější problémy regionu, jejich popis a trendy. Přírodní podmínky a zdroje - vliv na rozvoj jednotlivých oblastí. Hlavní environmentální problémy jihovýchodní Asie determinující rozvoj. Demografický růst v jednotlivých zemích, vliv HIV/AIDS, malárie a ostatních nemocí - vývoj do budoucna. Gender otázka a problematika lidských práv. Bezpečnostní rizika v současnosti a hrozby do budoucnosti. Zemědělství a problematika výživy (potravinová krize a zelená revoluce). Rozvojová pomoc v jihovýchodní Asii a její efektivita. Postavení zemí jihovýchodní Asie ve světovém obchodu. Podrobný rozbor a evaluace uskutečněných projektů v rámci programů rozvojové pomoci a spolupráce ČR v regionu v posledních desetiletích.

Získané způsobilosti

Analyzovat příležitosti a ohrožení rozvoje jihovýchodní Asie v historickém i současném politickém kontextu.

Literatura

Kovář, J. Asie - dynamický kontinent : Hlavní faktory a ohniska růstu. Praha: Karolinum, 1999. Greenough, P., Lowenhaupt, A. Nature in the Global South. Environmental Projects in South and Southeast Asia. Durban, London: Duke University Press, 2003. Šindler, P. Urbanizační procesy v rozvojových zemích. (kap.4, str.23-36). Ostrava: Ostravská univerzita, 1999. Strnad, J. Dějiny Indie. Praha: Nakladatelství Lidové Noviny, 2003. Dubovská, Z, Petrů, T, Zbořil, Z. Dějiny Indonésie. Praha: Nakladatelství Lidové Noviny, 2005. http://www.mzv.cz/pomocLužný, D. Náboženství jižní a jihovýchodní Asie. Brno: CERM, 1995. http://www.worldbank.org/http://www.un.org

Požadavky

Zkouška v rozsahu probírané látky

Garant

Mgr. Simona Šafaříková, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Simona Šafaříková, Ph.D.Mgr. Simona Šafaříková, Ph.D.