Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Rozvojové příležitosti: Latinská Amerika (MRS / RPLA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MRS / RPLA - Rozvojové příležitosti: Latinská Amerika, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

V průběhu výuky budou probrána následující témata: Regionální členění Latinské Ameriky z pohledu socio-geografického a ekonomického rozvoje. Historické determinace rozvoje regionu - dějiny, kolonialismus, způsoby dekolonizace - a jejich vliv na rozvoj zemí. Postkoloniální období a vliv studené války. Situace po skončení studené války a hlavní důvody nastalého vývoje. Etnografie, kultury, náboženství. Nejdůležitější problémy regionu, jejich popis a trendy. Přírodní podmínky a zdroje - vliv na rozvoj jednotlivých oblastí. Hlavní environmentální problémy oblasti determinující rozvoj. Demografický růst v jednotlivých zemích, vývoj do budoucna. Bezpečnostní rizika v současnosti a hrozby do budoucnosti. Zemědělství a problematika výživy. Rozvojová pomoc a její efektivita. Postavení Latinské Ameriky ve světovém obchodu. Podrobný rozbor a evaluace uskutečněných projektů v rámci programů rozvojové pomoci a spolupráce ČR v regionu v posledních desetiletích.

Získané způsobilosti

Analyzovat příležitosti a ohrožení rozvoje Latinské Ameriky v historickém i současném politickém kontextu.

Literatura

Clawson, D. L. Latin America and the Caribbean : Lands and Peoples. New York: Mc-Graw-Hill, 2006. ISBN 0072826940.Blouet, B. W., Blouet, O. M. Latin America and the Carribbean: a Systematic and Regional Survey. Hoboken: John Wiley & Sons, Inc., 2006. Gombala, I. Latinská Amerika ve světové ekonomice: postavení a regionální ekonomické integrace v 90. letech. Praha: Vysoká škola ekonomická, 2000. Goodwin, P. B. Global Studies: Latin America. Boston: McGraw-Hill, 2006. Barns, B. E., Charplin, J. A. Latin America: A Concise Interpretive History. Enlewood Cliffs: Prentice-Hall, 2006. Cheryl, E. M., Wasserman, M. Latin America and its people. New York: Pearson Education, 2005. http://lanic.utexas.edu/las.htmlhttp://www.worldbank.org/http://www.un.orgHillman, R. S. (ed.). Understanding contemporary Latin America. Boulder: Lynne Rienner, 2005.

Požadavky

zkouška v rozsahu probírané látky

Garant

Mgr. Radovan Dluhý-smith

Vyučující

Mgr. Radovan Dluhý-smithMgr. Radovan Dluhý-smith