Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Rozvojová spolupráce 1 (MRS / RSP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MRS / RSP - Rozvojová spolupráce 1, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Začátek kurzu je věnován rozvojovým teoriím a důležitým pojmům v oblasti rozvojové spolupráce. Kurz pokračuje analýzami motivů k poskytování rozvojové pomoci, rozvojových cílů a strategií a dopadům poskytování rozvojové pomoci na rozvojové země. Významná část kurzu pojednává o problematice rozvojové spolupráce v systému Evropské unie, OSN, OECD a vybraných států - donorů rozvojové pomoci. Závěr kurzu se věnuje posouzení problémů a perspektiv rozvojové spolupráce ve státech globálního Severu i Jihu.Poznámka: předmět není nadále vyučován, byl v rámci nové akreditace modifikován do podoby předmětu MRS/ROS Rozvojová spolupráce.

Získané způsobilosti

Pochopit a nastínit problémy současné podoby mezinárodní rozvojové spolupráce a diskutovat možné řešení.

Literatura

Martinussen, J. D., Pedersen, P. E. Aid. Understanding International Development Cooperation. London, New York: Zed Books Ltd., 2005. Jelínek, P. a kol. Rozvojová politika Evropské unie. Praha: Ústav mezinárodních vztahů, 2003. Rapley, J. Understanding Development: Theory and Practice in the Third World. Boulder: Lynne Rienner, 2007. EU Donor Atlas 2006 Volume I. Mapping Official Development Assistance. Europeans and Development Aid. Eurobarometer. Fakta a čísla OSN. Základní údaje o Organizaci spojených národů. Exnerová, V. (ed.). Globální problémy a rozvojová spolupráce. Témata, o která se lidé zajímají. Praha: Člověk v tísni, společnost při ČT, o.p.s., 2005. Desai, V., Potter, R. (eds.). The Companion to Development Studies. London: Hodder Arnold, 2001. Willis, K. Theories and Practices of Development. London: Routledge, 2005. Adamcová, L. Úvod do rozvojových studií. Praha: Oeconomica, 2006.

Požadavky

zkouška v rozsahu probírané látky

Garant

Mgr. Zdeněk Opršal, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Zdeněk Opršal, Ph.D.Mgr. Zdeněk Opršal, Ph.D.