Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ekon. a pol. aspekty rozv. a hum. pomoci (MRS / SZZAP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MRS / SZZAP - Ekon. a pol. aspekty rozv. a hum. pomoci, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Požadavky se soustředí na znalosti v oblasti problematiky rozvoje a poskytování rozvojové a humanitární pomoci ve světě i Českou republikou. Historické souvislosti rozvoje. Způsoby dekolonizace a jejich vliv na budoucí rozvoj. Teorie rozvoje. Rozvojová problematika jako jedna z klíčových otázek současných mezinárodních vztahů. Historie poskytování rozvojové pomoci. Potřeby rozvojového světa a cílové skupiny. Hlavní způsoby poskytování rozvojové spolupráce a její regionální členění. Problematika efektivity rozvojové pomoci a spolupráce. Strategie poskytování rozvojové pomoci v zemích OECD. Mezinárodní dohody a závazky a jejich plnění. Mezinárodní cíle rozvoje. Mezinárodní a nadnárodní instituce věnující se problematice rozvoje. Současné uspořádání zahraniční spolupráce a humanitární pomoci v ČR. Institucionální a legislativní zabezpečení české rozvojové pomoci. Bilaterální a multilaterální pomoc. Teritoriální struktura a priority zahraniční spolupráce.

Získané způsobilosti

Shrnout znalosti v oblasti problematiky rozvoje a poskytování rozvojové a humanitární pomoci ve světě i Českou republikou.

Garant

doc. RNDr. Pavel Nováček, CSc.

Vyučující

doc. RNDr. Pavel Nováček, CSc.