Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do prognostiky (MRS / UDSP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MRS / UDSP - Úvod do prognostiky, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Cílem kurzu je seznámit posluchače se základními pojmy a historií studií budoucnosti (prognostiky) a s vybranými metodami zkoumání budoucích rozvojových příležitostí a ohrožení. Diskutovány budou vybrané světové futurologické zprávy (zprávy Římskému klubu, Millennium Project,?) zejména s ohledem na globální environmentální výzvy.Historie a charakteristika prognostiky (studií budoucnosti)Vybrané prognostické metody: brainstorming, defská metoda, panel expertů, participativní metodyVybrané prognostické metody: strom významnosti a morfologická analýza, kolo budoucnosti, systémový přístup, analýza textu pro technologické předvídáníVybrané prognostické metody: extrapolace trendů a časové řady, analýza megatrendů, cestovní mapy pro vědu a technologieVybrané prognostické metody: simulace a hry, scénáře, předpovědi génia, intuice a vizeZprávy Římskému klubu a jejich odkazDalší vybrané zprávy s globální, na budoucnost orientovanou tematikou

Získané způsobilosti

Po dokončení předmětu by studenti měli být schopni vytvořit a analyzovat alternativní scénáře budoucího vývoje, zejména v rozvojových zemích.

Literatura

Meadows, D. H., Meadows, D. L., Randers, J. Beyond the Limits. Chelsea Green Publishing Co. Vermont, 1992. Nováček, P. Křižovatky budoucnosti. Směřování k udržitelnému rozvoji a globálnímu řízení. Praha: GplusG, 1999. Potůček, M. a kol. Manuál prognostických metod. Praha: Slon, 2006. Šulc, O. Prognostika od A do Z. Praha: SNTL, 1987. Glenn, J., Gordon, T., eds. State of the Future. The Millennium Project. Washington, D.C.: American Council for the United Nations University., 2007. Thorhaug, A. et al. Future of the Western Hemisphere. GCEEF Publishers, Miami, 2011. Petrášek, F. Futurologická studia. VŠE, Praha, 2009. Meadows, D. H., Meadows, D. L., Randers, J. The Limits to Growth. New York: Universe Books, A Potomac Associates Book, 1992. Toffler, A. The Third Wave. New York: Bantam Books, 1980. Toffler, A., Toffler, H. Vytváření nové civilizace. Třetí vlna a její důsledky. Dokořán, Praha, 2001.

Požadavky

Zkouška v rozsahu probírané látky

Garant

doc. RNDr. Pavel Nováček, CSc.

Vyučující

doc. RNDr. Pavel Nováček, CSc.