Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do psychologie, psychohygiena (MRS / UPP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MRS / UPP - Úvod do psychologie, psychohygiena, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Hlavním cílem je uvést studenty do obecné problematiky psychologie s hlavním důrazem na moderní psychohygienu a to především na praktické metody péče o duševní zdraví. Absolvování předmětu by mělo nejen usnadnit studentům orientaci v metodách (často komerčně nabízených a ne vždy seriózních), především je ale také vybavit schopností kritického posouzení toho, co je důležité pro jejich vlastní duševní zdraví.Struktura předmětu: Předmět psychologie. Její historie, metodologie, základní směry v psychologii. Obecná psychologie, psychologie osobnosti a sociální psychologie. Co je to duševní hygiena? Historie a současný pohled. Kritérie duševního zdraví a duševní rovnováhy. Člověk a životní prostředí. Adaptace a stres. Zvyšování odolnosti vůči stresu. Komplexní pohled na člověka. Tělo a mysl. Některé modely. Holistické přístupy. Význam tělesných cvičení pro duševní rovnováhu. Životospráva. Meditace a její význam, užití. Duševní hygiena a etické zásady. Psychohygiena a hledání smyslu života.

Získané způsobilosti

Po dokončení předmětu by studenti měli mít základní znalosti psychologie a psychohygieny.

Literatura

Bedrnová, E. a kol. Duševní hygiena a sebeřízení pro vysokoškoláky a mladé manažery. Praha: Fortuna, 1999. Knížetová, V., Tillich, J. Jóga. Nové rozšířené vydání. Fontána Olomouc, 2007. Morris, C. G., Maisto, A. A. Psychology: An Introduction. Upper Saddle River: Prentice-Hall, 1999. Nakonečný, M. Úvod do psychologie. Praha, 2003.

Požadavky

Alespoň 60% účast na výuce, vypracování 2-3 stránkové eseje pojednávající o vlastních zkušenostech s některými z témat či metod, které jsou náplní předmětu

Garant

RNDr. Josef Tillich, CSc.

Vyučující

RNDr. Josef Tillich, CSc.