Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Žurnalistika v rozvoji (MRS / UZ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MRS / UZ - Žurnalistika v rozvoji, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Studenti budou podrobně seznámeni s žurnalistickými žánry nejčastěji využívanými pro referování o rozvojových tématech a během semestru odevzdají dva vlastní textové výstupy (zpráva, rozhovor nebo reportáž). Kurz bude také pojednávat o tvorbě mediálního obrazu, etických otázkách, podá základní informace o rozvojové spolupráci, humanitární pomoci a aktérech rozvojové spolupráce. Dále se změříme na rozvojovou problematiku v médiích, mediální stereotypy o rozvojových zemích i práci novináře v rozvojové zemi.

Získané způsobilosti

Vysvětlení základní terminologie, vytvoření novinářského textu.

Literatura

Burton,G., Jirák, J. Úvod do studia médií. Brno: Barristel a Principal, 2001. ISBN 80-85947-67-6.Osvaldová, B. a kol. Encyklopedie praktické žurnalistiky. Praha: Libri, 1999. Exnerová, V. Globální problémy a rozvojová spolupráce. Člověk v tísni o.p.s., Praha, 2005. Králová, D., Medková, B., Mračková, J. Novinář, rozvojová spolupráce a humanitární pomoc. Člověk v tísni o.p.s., Praha, 2007. Rus-Mohl, S., Bakičová, H. Žurnalistika: komplexní průvodce žurnalistikou. Praha: Grada, 2005.

Požadavky

kolokvium v rozsahu probírané látky

Garant

doc. RNDr. Pavel Nováček, CSc.

Vyučující

Mgr. Pavla Hájková