Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Development Assistance (MRS / XDVA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MRS / XDVA - Development Assistance, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Předmět se zaměřuje základní pojmy v oblasti rozvojové spolupráce s hlavním zaměřením na aktuální témata. Dále analyzuje vývoj rozvojové spolupráce vybraných donorů z pohledu příjemce, a zaměřuje se na otázky jako je harmonizace, koordinace a komplementarita. Předmět se věnuje hloubkové analýze rozvojové pomoci znovu vynořujících se donorů Visegrádské skupiny. Komplexnost multilaterální rozvojové pomoci je ilustrována na případě Evropské unie. Předmět dále analyzuje problematiku efektivnosti pomoci a zabývá se novými přístupy a institucemi, jejichž cílem je zkvalitnění pomoci. Poslední část kriticky hodnotí roli nevládních organizací a občanské společnosti v rozvojové spolupráci.

Získané způsobilosti

Po dokončení předmětu by studenti měli být schopni analyzovat rozvojovou spolupráci a její implikace pro donory i příjemce; orientovat se v současné situaci mezinárodních rozvojových iniciativ a kriticky je hodnotit.

Literatura

Mavrotas, G., McGillivaray, M. Development aid. Hampshire: Palgrave Macmillan, 2009. Riddel R. C. Does Foreign Aid Really Works?. Oxford; New York: Oxford University Press, 2007. Easterly W. (ed.). Reinventing Foreign Aid. Cambridge; London: The MIT Press, 2008. Lancester C. Aid: diplomacy, development, domestic politics. Chicago, London: The University of Chicago Press, 2007. Degnbol-Martinussen J., Engberg-Pedersen P. Aid: understanding international development cooperation. London; New York: Zed Books; Copenhagen: Mellemfolkeligt Samvirke, 2003. Mavrotas, G., ed. Foreign aid for development. Oxford: Oxford University Press, 2010.

Požadavky

Aktivní účast v hodinách, odborná esej a prezentace výsledků, písemná zkouška v rozsahu probírané látky a zadané literatury.

Garant

Mgr. Petra Krylovádoc. RNDr. Pavel Nováček, CSc.

Vyučující

Mgr. Eva Komlossyovádoc. RNDr. Pavel Nováček, CSc.Mgr. Zdeněk Opršal, Ph.D.Mgr. Eva KomlossyováMgr. Petra KrylováMgr. Zdeněk Opršal, Ph.D.