Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Environmental Geography (MRS / XENG)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MRS / XENG - Environmental Geography, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Předmět environmentální geografie se zaměřuje na porozumění specifických vztahů mezi lidmi a přírodním prostředím v méně rozvinutých zemích světa. Předmět tak kombinuje poznatky socioekonomické a fyzické geografie v kontextu rozvojových zemí. V první části kurzu jsou prezentovány teoretické i reálné vztahy člověka a životního prostředí při využití konceptu ekosystémových služeb. Tato část popisuje stav a charakter vzájemné závislosti člověka a ŽP na příkladu čtyř různých ekosystémů, se kterými se běžně setkáváme v rozvojových zemích: aridní oblasti, (tropické) lesní oblasti, (vysoko)horské oblasti a konečné městské systémy. Druhá část se věnuje možným řešením mnohdy problematického vztahu člověka a životního prostředí. Představeny jsou jak tradiční formy ochrany přírody v rozvojových zemích (a problémy s ní spojené), tak alternativní způsoby (zejména koncept komunitního managementu přírodních zdrojů). V závislosti na celkové dynamice kurzu budou v závěru zařazeny aktuální témata environmentální bezpečnosti a environmentální spravedlnosti.

Získané způsobilosti

Po dokončení předmětu by studenti měli analyzovat vztahy mezi lidskou společností a životním prostředím a z nich vyplývající výzvy v méně rozvinutých zemích světa.

Literatura

Castree N. (et al.) (eds.). A companion to environmental geography. Wiley-Blackwell, Chichester, 2009. Adams. W. M. development : environmental sustainability in a developing world. 3rd edition. Routledge; London; New York., 2009. Botkin D. B., Keller E. A. Environmental science : earth as a living planet. John Wiley and Sons, Chichester., 2009. Goodman M. T., Boykoff M. T., Evered K. T. (eds.). Contentious geographies : environmental knowledge, meaning, scale. Ashgate, Aldershot, Burlington, Vt., 2008. Easton T. A. (ed.). Environmental studies. 3rd edition. McGraw-Hill, Washington, 2009. Atkins P., Bowler I. Food in society : economy, culture, geography. Hodder Arnold, London, 2001. Terborgh J. (et al.) (eds.). Making parks work : strategies for preserving tropical nature. Island Press, Washington, 2002.

Požadavky

Písemná zkouška v rozsahu probírané látky a zadané literatury

Garant

Mgr. Zdeněk Opršal, Ph.D.doc. RNDr. Miroslav Vysoudil, CSc.

Vyučující

Ing. Mgr. Jaromír Harmáček, Ph.D.Mgr. Zdeněk Opršal, Ph.D.doc. RNDr. Miroslav Vysoudil, CSc.Ing. Mgr. Jaromír Harmáček, Ph.D.Mgr. Zdeněk Opršal, Ph.D.