Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Development of Africa and Middle East (MRS / XGDAF)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MRS / XGDAF - Development of Africa and Middle East, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Předmět poskytuje široký přehled geografických, ekonomických, politických a sociálních aspektů rozvoje v Africe a na Blízkém východě. Je rozdělen do dvou regionálních částí - první část se zaměří na rozvoj v Africe, a to zejména z ekonomického hlediska. Analyzovány budou klíčové problémy jako například role státu v africké ekonomice, konflikty, nerostné suroviny nebo ekonomický růst v Africe. Předmět přiblíží studentům jak příležitosti pro rozvoj Afriky, tak překážky, které rozvoji brání. Ve druhé části budou analyzována vybraná rozvojová specifika regionu Blízkého východu, například klíčové deficity rozvoje arabského světa nebo ekonomické zvláštnosti oblasti.

Získané způsobilosti

Studenti se naučí analyzovat klíčové rozvojové problémy a procesy, které formují příležitosti a ohrožení pro socio-ekonomický a lidský rozvoj Afriky a Blízkého východu. Předmět kombinuje teoretický a obecný přístup k africkému a blízkovýchodnímu rozvoji s případovými studiemi, které demonstrují diverzitu rozvojových zkušeností různých afrických a blízkovýchodních zemí.

Literatura

Todd, J. M. African development. Lynne Rienner Publishers, 2007. Iliffe, J. Africans: the history of a continent. Cambridge University Press, 2007. Askari, H. Middle East oil exporters: what happened to economic development?. Edward Elgar Publishing, 2007. Meredith, M. State of Africa: a history of fifty years of independance. Jonathan Ball Publishers, 2007. Lewis, T. The Middle East. 1997. van de Walle, N. African economies and the politics of permanent crisis 1979-1999. Cambridge University Press, 2001. Moyo, D. Dead aid: why aid is not working and how there is a better way for Africa. Douglas & Mcintyre Ltd, 2010. Mansfield, P. A. History of the Middle East. Penguin, 2004. Chapra, Umer, M. Islam and economic development. Adam Publishers & Distributors, 2008. Kuran, T. Islam and Mammon : The Economic Predicaments of Islamism. 2005. Collier, P. The bottom billion: why the poorest countries are failing and what can be done about it. Oxford: Oxford University Press, 2007. Easterly, W. The elusive quest for growth: economists adventures and misadventures in the tropics. Cambridge: The MIT Press, 2002.

Požadavky

Písemná a ústní zkouška v rozsahu probírané látky, esej a prezentace

Garant

Ing. Mgr. Jaromír Harmáček, Ph.D.

Vyučující

Ing. Mgr. Jaromír Harmáček, Ph.D.Ing. Mgr. Jaromír Harmáček, Ph.D.