Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Development of Central Asia and Caucasus (MRS / XGDCA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MRS / XGDCA - Development of Central Asia and Caucasus, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky se zaměřují na komplexní charakteristiku jednotlivých států a jejich rozvojových příležitostí a problémů. Během celého semestru by studenti měli získat velmi podrobný pohled na vymezený region. Důraz je kladen na historické souvislosti, přírodní podmínky a zdroje a jejich vliv na rozvoj. Dále jsou přednášky zaměřeny situaci v oblasti životního prostředí, ekonomickou charakteristiku, HIV/AIDS, gender, MDG, lidská práva a rozvojovou spolupráci. Během cvičení jsou diskutovány a analyzovány různé rozvojové projekty. Do hodin jsou zváni i externí odborníci, kteří se studenty sdílejí své zkušenosti z regionu. Přednášky a cvičení jsou také obohaceny dokumenty a filmy z oblasti.

Získané způsobilosti

Po dokončení předmětu by studenti měli dobře znát situaci v oblasti rozvoje ve Střední Asii a na Kavkaze. Měli by být schopni orientovat se v současné problematice a chápat historické souvislosti

Literatura

Jeffries, I. The Caucasus and central Asian republics at the turn of the twenty-first century. London: Taylor & Francis, 2007. Pomfret, R. The central Asian economies since independence. New Jersey: Princeton University Press, 2006. Spechler, M. C. The political economy of reform in central Asia: Uzbekistan under authoritarianism. London: T & F Books UK, 2009.

Požadavky

Písemná a ústní zkouška v rozsahu probírané látky a zadané literatury, aktivní účast ve výuce a plnění úkolů.

Garant

Mgr. Simona Šafaříková, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Simona Šafaříková, Ph.D.Mgr. Simona Šafaříková, Ph.D.