Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Global Environmental Issues (MRS / XGEP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MRS / XGEP - Global Environmental Issues, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Cílem předmětu je podat základní charakteristiku současných globálních problémů s důrazem na globální environmentální problémy. Jde o analýzu stavu, na kterou posluchači mohou navázat v předmětu "Udržitelný rozvoj", který se bude zabývat možnostmi, jak na uvedené globální problémy (resp. globální výzvy) reagovat.Vymezení problematiky. Vývoj života na Zemi. Základní údaje o biosféře.Změny a "katastrofy" v historii způsobené přírodními faktory. Vymezení životního prostředí člověka v průběhu kulturní evoluce.Vliv a význam neolitické revoluce a industrializace.Charakteristika vybraných současných globálních problémů: populační trendy, potravinový problém, zdravotní problémy, problém chudoby.Charakteristika vybraných environmentálních globálních problémů: ohrožení biodiverzity, hospodaření s lesy, půdou a vodou, šíření pouští, znečištění atmosféry, narušení klimatu.Ostatní globální problémy: energie, suroviny, odpady, lidská sídla, využití moří a oceánů, potenciální využití AntarktidyMezinárodní aktivity směřující ke změně stavu, problematika tzv. globálního řízení (global governance).

Získané způsobilosti

Klasifikovat a vysvětlit současné globální témata a výzvy v oblasti životního prostředí.

Literatura

Nováček, P. Křižovatky budoucnosti. Směřování k udržitelnému rozvoji a globálnímu řízení. Praha: GplusG, 1999. Nováček, P., Huba, M., Mederly, P. Ohrožená planeta na prahu 21. století. Olomouc: Vydavatelství Univerzity Palackého, 1998. Nováček, P. Sustainable Development. Palacky University Press, Olomouc, 2011. Nováček, P., Huba, M. Šok z prosperity. Čítanka z globální problematiky. I. - III. díl. Olomouc, Bratislava: Vydavatelství Univerzity Palackého, Spoločnosť pre trvalo udržateľný život, 1995. World Resource Institute. Ekosystémy a lidský blahobyt. Syntéza. Centrum pro otázky životního prostředí UK, Praha, 2005. Jeníček, V. Foltýn, J. Globální problémy a světová ekonomika. Nakladatelství C. H. Beck, Praha, 2003. Komise pro globální řízení. Naše globální sousedství. Praha: Rada pro mezinárodní vztahy, 1995. Mezřický, V. (ed.). Perspektivy globalizace. Portál, Praha, 2011. Krejčí, J. Postižitelné proudy dějin. Sociologické nakladatelství, Praha, 2002. The Worldwatch Institute. State of the World. New York, London: W. W. Norton & Company, 2007. Lechner, F.J., Boli, J. The Globalization Reader. Blackwell Publishing, Oxford, 2003. Gore, A. Země na misce vah: ekologie a lidský duch. Praha: Argo, 2000.

Požadavky

zkouška v rozsahu probírané látky

Garant

doc. RNDr. Pavel Nováček, CSc.

Vyučující

Ing. Mgr. Jaromír Harmáček, Ph.D.doc. RNDr. Pavel Nováček, CSc.