Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Politico-geo. processes in Dev. World (MRS / XPGP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MRS / XPGP - Politico-geo. processes in Dev. World, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

V rámci předmětu bude věnována pozornost vybraným tématům týkajícím se vnitřních politických procesů v rozvojových zemích a také relevantním problémům z oblasti mezinárodních vztahů a bezpečnosti, které vnitřní politické procesy do jisté míry ovlivňují. Jednotlivé přednášky budou zaměřeny na současnou debatu o procesech formování moderních států, na politické systémy v rozvojových zemích, na demokracii a dobrou správu věcí veřejných či koncept slabých, zhroucených a de facto států, atd.Předmět je vyučován v anglickém jazyce.

Získané způsobilosti

Studenti získají schopnost orientovat se v problematice politických procesů v rozvojových zemích a také ve vybraných tématech z oblasti mezinárodních vztahů a bezpečnosti.

Literatura

Green, D., Luehrmann, L. Comparative politics of the third world: linking concepts and cases. Burnell, P., Randall, V. Politics in developing world. Oxford University Press, Oxford, 2008. Krasner, S. Sharing sovereignty: new institutions for collapsed and failing states. International Security, vol.29, no. 2, 2006. Fiala, A. Humanitarian Intervention and the Crusade for Democracy, 2008. In: Fiala, A. The Just War Myth. Rowmen and Littlefield Publishers, Plymouth, 2008. Bova, R. Readings on How the World Works: Current Issues in International Relations. New York: Longman, 2009.

Požadavky

Písemný test, aktivní participace v diskusích (na základě zadané literatury a případových studií), zpracování analýz

Garant

Mgr. Lenka Duškováprof. RNDr. Ing. Mikuláš Huba, CSc.

Vyučující

Mgr. Lenka Duškováprof. RNDr. Ing. Mikuláš Huba, CSc.Mgr. Lenka Dušková