Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Qualitative methods in Development (MRS / XQLM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MRS / XQLM - Qualitative methods in Development, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Nastavení kurzu předpokládá předchozí orientaci a základní znalost výzkumných metod ve společenských vědách.Kurz je založen na úvodních přednáškách zaměřených na metody kvalitativního výzkumu v oblasti mezinárodního rozvoje. Významná část kurzu bude tvořena praktickými cvičeními zaměřenými na posilování dovedností spojených s vytvářením a realizací výzkumného projektu, tedy na použití kvalitativních metod sběru, vyhodnocování a interpretaci dat. Pozornost bude věnována i zásadním otázkám vytváření znalosti a etice rozvojového výzkumu.Kurz bude vyučován v anglickém jazyce.

Získané způsobilosti

Po dokončení předmětu by studenti měli osvojit metody kvalitativního výzkumu v oblasti rozvoje. Budou schopni připravit výzkumný plán a realizovat kvalitativní výzkum v praxi. Také budou schopni zohlednit zásadní etické a teoretické otázky spojené s tímto typem výzkumu.

Literatura

Singleton, R., Straits, B. Approaches to social research. Oxford University Press, 1999. Desai, V., Potter, R. Doing development research. Sage Publications, 2006. Mikkelsen, B. Methods for development work and research: guide for practitioners. Sage Publishers, 1995. Hendl, J. Kvalitativní výzkum - Základní metody a aplikace. Praha: Portál, 2005. Morra Immas, L., Rist, R. The road to results. Designing and conducting development evaluations. The World Bank, 2009.

Požadavky

Studenti budou hodnoceni na základě závěrečné písemné zkoušky zaměřené na metody kvalitativního výzkumu a přípravu výzkumného plánu. Zároveň budou hodnoceny také výsledky jejich aktivní a kompetentní účasti na cvičeních směřujících k praktickému zvládání metod a technik sběru a analýzy dat.

Garant

Mgr. Lenka DuškováMgr. Petra Krylová

Vyučující

Mgr. Lenka DuškováMgr. Simona Šafaříková, Ph.D.Mgr. Lenka DuškováMgr. Petra KrylováMgr. Simona Šafaříková, Ph.D.