Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy ekonomie (MRS / ZEK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MRS / ZEK - Základy ekonomie, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Předmět je úvodem do ekonomie pro studenty rozvojových studií. Podává základy ekonomické teorie v oblastech mikroekonomie, makroekonomie a mezinárodní ekonomie. Cílem předmětu je seznámit studenty se základními ekonomickými koncepty a vztahy jako součást všeobecného přehledu a zároveň jim poskytnout základní analytický rámec pro navazující předmět rozvojové ekonomie v druhém ročníku studia. Důraz je kladen na propojení teorie s praktickými příklady a ekonomickou politikou. Předmět nevyžaduje předchozí znalosti ekonomie či pokročilé matematiky.Předmět zahrnuje tato témata: (1) základní ekonomické koncepty, (2) trh, poptávka a nabídka, (3) firmy a konkurence, (4) externality a veřejné statky, (5) trh práce a nezaměstnanost, (6) ekonomická aktivita, (7) daně a fiskální politika, (8) peníze a monetární politika, (9) finanční systém a krize, (10) mezinárodní obchod a finance.

Získané způsobilosti

Studenti pochopí a umí aplikovat základní ekonomické koncepty a vztahy.

Literatura

Krugman, P. R., Wells, R., & Graddy, K. Essentials of economics. New York, N.Y: Worth Publishers, 2014. ISBN 978-1-4292-7850-8.Krugman, P. R., Wells, R., & Graddy, K. (2011). Essentials of economics. New York, N.Y: Worth Publishers. Krugman, P. R., & Wells, R. (2013). Economics. New York, N.Y: Worth Publishers. Frank, R. H., & Bernanke, B. (2003). Ekonomie. Praha: Grada Publishing. Samuelson, P. A., Nordhaus, W. D. (2013). Ekonomie. Praha: NS Svoboda. Holman, R. (2011). Ekonomie. V Praze: C.H. Beck. Holman, R. (2008). Základy ekonomie: pro studenty vyšších odborných škol a neekonomických fakult VŠ. V Praze: C.H. Beck. Mankiw, N. G., & Sojka, M. (2000). Zásady ekonomie. Praha: Grada Publishing.

Požadavky

Písemná zkouška v rozsahu probírané látky a zadané literatury, aktivní účast na cvičeních.Student se může rozhodnout, zda jeho první termín zkoušky bude složen ze závěrečného testu (100 %), nebo z průběžných testů (průměr dvou lepe hodnocených ze tří testů; 40 %) a závěrečného testu (60 %). Přesné podmínky jsou specifikovány v sylabu předmětu rozdaném na první přednášce (dostupný také na geomoodle.upol.cz).

Garant

Mgr. Miroslav Syrovátka, Ph.D.

Vyučující

Ing. Mgr. Jaromír Harmáček, Ph.D.Mgr. Miroslav Syrovátka, Ph.D.Mgr. Petr PavlíkMgr. Martin SchlossarekMgr. Miroslav Syrovátka, Ph.D.