Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Zdravotní kurz (MRS / ZK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MRS / ZK - Zdravotní kurz, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

První pomoc: cíl první pomoci, základní dělení, technická první pomoc - bezpečnost, zhodnocení situace, vyšetření základních životních funkcí, třídění raněných, přivolání ZZS, život zachraňující úkony - krvácení, poruchy vědomí, zástava dechu a srdeční činnosti, šok, utonutí, poranění elektrickým proudem, poranění hlavy, páteře, hrudníku, břicha, náhlá příhoda břišní, poranění pohybového aparátu, poranění menšího rozsahu, termická poranění, otravy. Úvod do horské a horolezecké medicíny:vis v laně, zasažení bleskem, poruchy aklimatizace a akutní horská nemoc. Úvod do cestovní medicíny: úvod do vysokohorské turistiky, pohyb v neledovcových horách, pohyb po ledovcích, orientace v horách, problematika aklimatizace, vybavení do velehor, psychika, vedení expediční skupiny.

Získané způsobilosti

Aplikovat poznatky první pomoci.

Literatura

Schubetr, P. Bezpečnost a riziko na skále, sněhu a ledu. Plzeň: Freytag&Bernardt, Kletr, 1998. Pavlíček, J. Člověk v drsné přírodě. Praha: Olympia, 1989. Plintovič, M., Bařinka, A. První pomoc a úvod do cestovní a horské medicíny. Olomouc: Vydavatelství UP, 2007. Srnský, P. Základní norma zdravotnických znalostí. Praha: Český červený kříž, 2001. Rotman, I. Aklimatizace v horách. Lysá n. Labem: Alpy, 1997. Drábková, J. ed. Anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicína, zvláštní číslo 2001, Neodkladná resuscitace, sv. č. 48, Národní lékařská knihovna. Hejl, I. Orientace v horách. Lysá n. Labem: Alpy, 1999. Bureš, L. Pohyb po ledovcích. Lysá n. Labem: Alpy, 1995. Trefný, J. První pomoc a záchrana u vody. IndiJan, VZS ČČK, 2000. Dvořáček, I., Hrabovský, J. První pomoc. Učebnice pro střední zdravotnické školy. Praha: Avicenum, 1979. Novák, I. Uštknutí jedovatým hadem, Osobní lékař, str. 32. 2003.

Požadavky

zápočet v rozsahu probírané látky

Garant

MUDr. Michal Plintovič

Vyučující

doc. RNDr. Pavel Nováček, CSc.MUDr. Michal Plintovič