Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do životního prostředí (MRS / ZP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MRS / ZP - Úvod do životního prostředí, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Předmět je zaměřen na pochopení základních ekologických zákonitostí a na kritické porozumění vztahu člověka a životního prostředí. Předmět má interdisciplinární povahu a integruje poznatky z přírodních i sociálních věd. Kurz zahrnuje následující témata: vývoj ochrany ŽP a environmentalismu; historie vztahu člověka a přírody; základy ekologie; lidská populace; atmosféra, globální změny klimatu, ovzduší a jeho ochrana; hydrosféra, využití vodních zdrojů a jejich ochrana; biologická rozmanitost; zemědělství, ochrana půd a produkce potravin; zdroje surovin a energie, odpady; ekonomie ŽP a základy environmentální politiky.

Získané způsobilosti

Diskutovat vybrané environmentální problémy a vztahy mezi lidmi a jejich životním prostředím.

Literatura

Cunningham, W. P., Cunningham M. A. Environmental science : a global concern. 10th edition. Washington: McGraw-Hill, 2007. Moldan, B. Podmaněná planeta. Praha : Karolinum, 2009. Braniš, M. Základy ekologie a ochrany životního prostředí. Praha : Informatorium, 1997. Storch, D., Mihulka, S. Úvod do současné ekologie. Portál s.r.o., Praha, 2000. Sádlo, J., Štorch, S. Biologie krajiny - biotopy České republiky. Praha: Vesmír, 2000. Mezřický, V. (ed.). Environmentální politika a udržitelný rozvoj. Praha: Portál, 2005. Šarapatka, B., Dlapa, P., Bedrna, Z. Kvalita a degradace půd. VUP Olomouc, 249 pp., 2002. Daily, G.C. (ed.). Natures Services. Societal Dependence on Natural Ecosystems. Washington: Island Press, 1997. Sklenička, P. Základy krajinného plánování. Praha, 2003. Vavroušek, J. Životní prostředí a sebeřízení společnosti. Praha: Institut řízení, 1990.

Požadavky

Kolokvium v rozsahu probírané látky

Garant

doc. RNDr. Pavel Nováček, CSc.

Vyučující

Mgr. Tomáš Daněk, Ph.D.