Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Zemědělství a rozvoj venkova (MRS / ZZLH)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MRS / ZZLH - Zemědělství a rozvoj venkova, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Předmět zemědělství a rozvoj venkova seznamuje studenty s problematikou rozvoje venkovských oblastí. Přes pokračující urbanizaci rozvojových zemí zůstává chudoba na venkově závažným problémem, kterému se snaží rozvojové země i mezinárodní donoři s většími či menšími úspěchy čelit pomocí různých strategií. Přestože rozvoj venkova nelze spojovat pouze se zemědělstvím, je zemědělská výroba klíčovou ekonomickou aktivitou řady chudých zemí světa. Význam zemědělství však nespočívá pouze v jeho příspěvku k ekonomickému rozvoji. Vzrůstající pozornost je věnována také otázkám potravinové bezpečnosti, kvalitě potravin a mimoprodukčním environmentálním službám plynoucím ze zemědělství. V úvodní části kurzu jsou představeny strategie rozvoje venkova, zvlášť je věnována pozornost roli zemědělství v ekonomickém rozvoje a tzv. komunitnímu rozvoji venkovských oblastí. Další část se zabývá kritickým hodnocením globalizace zemědělství a produkce potravin, včetně problematických stránek agrobyznysu a fenoménu land grabbingu. Závěrečná část se soustředí na alternativy průmyslové zemědělské produkce v podobě udržitelného zemědělství (tuto část přednáší dr. Zbyněk Ulčák).

Získané způsobilosti

Student je schopen popsat environmentální dopad aktivit člověka v krajině se zvláštním zřetelem k zemědělství. Je schopen navrhnout model konfrontace industriálního zemědělství s existujícími a navrhovanými alternativami.

Literatura

IBRD/WB. Agriculture for Development. Washington, DC, 2008. Atkins P., Bowler I. Food in society : economy, culture, geography. Hodder Arnold, London, 2001. Brandt, H. Otzen, U. Poverty oriented agricultural and rural development. London, Routledge, 2007. Chambers, R. Revolutions in development inquiry. London; Sterling, Va.: Earthscan., 2008. Pivnička, K. Aplikovaná ekologie. Dlouhodobá udržitelnost rybářské, zemědělské a lesnické produkce. Praha: Karolinum, 2002. Šarapatka, B. Ekologické zemědělství: učebnice pro školy i praxi. I díl, Základy ekologického zemědělství, agroenvironmentální aspekty a pěstování rostlin. Praha: MŽP ČR: PRO-BIO, 2003. Šarapatka, B. Ekologické zemědělství v praxi. Šumperk: PRO-BIO, 2006. Nátr, L. Rostliny, lidé a trvale udržitelný život člověka na Zemi. Praha: Karolinum, 1998. Grigg, D.B. The Agricultural Systems of the World. An Evolutionary Approach. Cambridge: Cambridge University Press, 2002. Chambers, R. Ideas for Development, London. London: Earthscan, 2005. Ellis F. Rural livelihoods and diversity in developing countries. Oxford; New York: Oxford University Press., 2000. Hobhouse, H. Šest rostlin, které změnily svět. Academia: Praha, 2004. Pretty, J. (ed). The Earthscan Reader in Sustainable Agriculture. Earthscan: London, Sterling, VA, 2005. Chambers, R. Whose Reality Counts? Putting the First Last. London: ITDG Publishing, 2003.

Požadavky

Písemný test v rozsahu probírané látky a zadané literatury (100% hodnocení).

Garant

Ing. Zbyněk Ulčák, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Zdeněk Opršal, Ph.D.Ing. Zbyněk Ulčák, Ph.D.Ing. Zbyněk Ulčák, Ph.D.Mgr. Zdeněk Opršal, Ph.D.Ing. Zbyněk Ulčák, Ph.D.Ing. Zbyněk Ulčák, Ph.D.