Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Biofyzika (OCH / BF)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OCH / BF - Biofyzika, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Biologické membrány: termodynamický popis transportu. Difúze v homogenním prostředí a přes propustné a polopropustné membrány. Osmóza a osmotické jevy.2. Biofyzika smyslového vnímání: přenos potenciálu na membráně, rozdělení a funkce receptorů, iontové kanály a jejich funkce, přenos vzruchu nervovými vlákny.3. Biofyzika slyšení: struktura funkce ucha, základní akustické fyziologické veličiny.4. Biofyzika vidění: struktura a funkce komorového oka jako optického přístroje, vady čočky a jejich korekce. Funkce retiny, zraková ostrost, barevné vidění.5. Biofyzika dýchání: dechové objemy a kapacity, výměna plynů mezi vnějším a vnitřním prostředím, poruchy.6. Biofyzika srdeční činnosti: základní podstata srdeční činnosti, ovlivňování, poruchy.7. Akustika: základní vztahy a pojmy, akustická vlna, ultrazvuk, akustická spektra.8. Světelné mikroskopy: princip, základní vztahy (zvětšení a rozlišovací mez), druhy, použití.9. Elektronové mikroskopy: princip, základní vztahy (zvětšení a rozlišovací mez), druhy, použití.10. Základy radiologie: radioaktivní rozpad, radioaktivní záření, poločas, použití v medicíně.11. Interakce ionizujícího elektromagnetického záření s biologickými systémy. Mechanismy absorpce, účinky na organismus, klinické použití.12. Interakce neionizujícího elektromagnetického záření s biologickými systémy. Mechanismy absorpce, účinky na organismus, klinické použití.

Literatura

Rosina, J., Kolářová, H., Staněk, J. Biofyzika pro studenty zdravotnických oborů. Praha: Grada Publishing, 2006. ISBN 80-247-1383-7.Navrátil, L., Rosina, J. a kolektiv. Medicínská biofyzika. . Grada, 2005. Hrazdira, I., Mornstein, V., Škorpíková, J. Základy biofyziky a zdravotnické techniky. Sochorová, H. Základy biofyziky pro bakalářské studium.

Požadavky

Úspěšné absolvování všech praktických cvičení, vypracování protokolů a ústní zkouška.

Garant

prof. RNDr. Hana Kolářová, CSc.

Vyučující

MUDr. Mgr. Robert Bajgar, Ph.D.doc. Ing. Kateřina Bartoň Tománková, Ph.D.prof. RNDr. Hana Kolářová, CSc.MUDr. Mgr. Robert Bajgar, Ph.D.doc. Ing. Kateřina Bartoň Tománková, Ph.D.prof. RNDr. Hana Kolářová, CSc.