Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Chemie přírodních a biol. aktiv. látek 1 (OCH / CBL1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OCH / CBL1 - Chemie přírodních a biol. aktiv. látek 1, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

V úvodu se studenti seznámí s náplní předmětu, významem, základními pojmy, metodami hodnocení biologické aktivity. V první větší části budou probrány vybrané biologicky aktivní látky vyskytující se v přírodě - bakterie, plísně a houby, rostliny a živočichové. Jejich struktura, biologické vlastnosti, historie jejich používání, způsoby izolace případně syntézy. Přednostně budou vybírány sloučeniny jejichž deriváty jsou významné - např. nalezly praktické použití jako pesticidy či léčiva, jsou kontaminanty potravy apod. Jedná se např. o látky ze skupiny derivátů kumarinu, aflatoxinu, alkaloidy - výskyt, rozdělení a použití, glykosidy apod.Samostatná část bude věnována přírodním barvivům. Na praktických příkladech budou ukázány změny biologické aktivity se změnou struktury a změněné použití (např. dikumarol - warfarin, bromadiolon - ethylbiskumacetát; epibatidin - imidacloprid - ABT-594, apod.) Tyto souvislosti bude znovu zdůrazněny při probírání pesticidů i léčiv. V druhé polovině semestru budou probírány pesticidy a bojové chemické látky - základní skupiny, nejdůležitější zástupci, syntéza. Budou probrány hlavní sloučeniny v dané skupině, mechanismus účinku vybraných látek a jejich metabolismus v živých organismech. Důraz bude kladen na látky moderní a dnes používané. Vedle ekologických hledisek se studenti seznámí rovněž s historickými souvislostmi.

Získané způsobilosti

Student pochopí souvislosti mezi přírodními látkami a pesticidy, vztahy mezi strukturou a biologickou aktivitou, bude se orientovat v základních skupinách probíraných biologicky aktivních látek, pesticidů, bojových látek, bude znát hlavní zástupce a jejich syntézu.

Literatura

Djerassi C. a kol. Dictionary of Natural Products. Chapman & Hall, London, 1994. Harborne J.B., Baxter H. Dictionary of Plant Toxins. 1997. Mann J. Jedy, drogy, léky. Academia Praha, 1996. Betina V. Mykotoxíny - chémia, biológia, ekológia. Alfa Bratislava, 1990. Cremlyn R. Pesticidy. SNTL Praha, 1985. Hrdina V., Hrdina R., Jahodář L., Martinec Z., Měrka V. Přírodní toxiny a jedy. Galén Praha, 2004.

Požadavky

Návštěva přednášek, napsání písemné práce na min 70 %.

Garant

prof. Ing. Pavel Hradil, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Pavel Hradil, CSc.