Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Chemie přírodních a biol. aktiv. látek 2 (OCH / CBL2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OCH / CBL2 - Chemie přírodních a biol. aktiv. látek 2, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Předmět navazuje na CBL 1. V této části budou probrány hlavní skupiny přírodních a syntetických látek působících na CNS, látek působících na vegetativní nervový systém, analgetika, látky působící na oběhovou soustavu, látky působící na trávicí a vylučovací soustavu, analgetika, kancerostatika atd.Bude probrány základní vztahy mezi strukturou a farmakologickou skupinou a rovněž v každé skupině pak dále vztah mezi strukturou a biologickou aktivitou. Na konkrétních příkladech pak budou ukázány metodiky studia SAR a QSAR.Vedle hlavních sloučenin, metod jejich syntézy či získávání z přírodních zdrojů a biologických účinků bude důraz kladen především na souvislosti mezi biologickou aktivitou látek a jejich strukturou. Budou probrány základní vztahy mezi strukturou a farmakologickou skupinou, i detailnější vztahy biologické aktivity a jejich změn v závislosti na struktuře látek uvnitř této skupiny sloučeniny (například u skupiny barbiturátů, chinolonů, sulfonamidů apod.). Rovněž budou probrány i nežádoucí účinky léčiv a možnosti jejich ovlivnění změnou struktury (např. terfenadin, thalidomid).V přednáškách budou rovněž budou průběžně zmiňovány ekonomické a historické pohledy na jednotlivé skupiny přírodních či syntetických léčiv. Budou rovněž probrány metody používané při výzkumu nových látek (kombinatoriální chemie, robotizace), základní dokumentace a legislativa platná pro výzkum a výrobu léčivých látek i současný trend ve světovém farmaceutickém průmyslu.

Získané způsobilosti

Znalost základních skupin léčiv, jejich vlastností a syntéz.

Literatura

Copeland R. A. Evaluation of Enzyme Inhibitors in Drug Discovery. John Wiley & Sons, Inc. Hoboken, 2005. Hampl F., Paleček J. Farmakochemie. VŠCHT Praha; vydání 2., 2002. Lüllmann, H., Mohr, K., Wehling, M. Farmakologie a toxikologie. Grada Publishing, Praha, 2002. Melichar a kol. Chemická léčiva. Avicenum, 1986. Sweetman S. C. Martindale - The complete drug reference, 33th edition. Pharmaceutical Press, 2002. Kleemann A., Engel J. Pharmaceutical Substances. Thieme, Stutgart-New York, 2001. Katzung B. G. Základní & klinická farmakologie. Nakladatelství a vydavatelství H &H, 1994.

Požadavky

Návštěva přednášek, napsání písemné práce na min 70 % a ústní zkouška.

Garant

prof. Ing. Pavel Hradil, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Pavel Hradil, CSc.